Fout in database Amerikaans leger leidt tot verkeerde conclusies
17.2.2022, 16:09 (CET)
Advocaat Thomas Renz zou in een database van het Amerikaanse leger een schokkende ontdekking hebben gedaan. Een scherpe stijging in het aantal miskramen, kankergevallen en neurologische problemen na de introductie van de coronavaccins. Die zouden met respectievelijk 300, 500 en zelfs 1000 procent zijn gestegen. Een video van de getuigenis van Renz wordt daarom ook gedeeld op Facebook. Maar zijn die duizelingwekkende cijfers echt?
Beoordeling
De conclusies zijn gebaseerd op foute data. Er was een technisch probleem met de database in kwestie, waardoor de data van 2016-2020 veel lager was dan het moest zijn. Dat leidde dan tot een scherp verschil met de correcte cijfes van 2021.
Feiten
De clip is afkomstig van een veel langere video, gefilmd tijdens een (bekritiseerd) panel. Het werd georganiseerd door de Republikeinse senator voor Wisconsin, Ron Johnson, op 24 januari. Johnson heeft tijdens de coronapandemie een kritische houding aangenomen tegenover de coronamaatregelen, en verspeidde in het verleden al desinformatie. De man aan het woord is Thomas Renz, een advocaat uit Oregon die eveneens gekend is vanwege zijn covidskepticisme.
Zijn boodschap verdient evenzeer een gezonde dosis skepticisme: ze is namelijk gebaseerd op foute data. Aan de basis ligt de Defense Medical Epidemiology Database (DMED). Daarin wordt medische data verzamelt van Amerikaanse militairen. Die is niet vrij toegankelijk en de data werd aan Renz gegeven door drie militaire artsen, de zogenaamde klokkenluiders.
Alleen klopt de data niet. Door een technische fout in de database waren de gegevens voor de vijf jaar van 2016 tot en met 2020 fout. Dat bevestigt majoor Charlie Dietz, woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Defensie, aan dpa (Deutsche Presse-Agentur). "DMED verwerkt data van het Defense Medical Surveillance System (DMSS). Tijdens een volledige review van DMED bleek dat niet alle data overgezet werd. Het aantal medische diagnoses van 2016 tot 2020 in DMED representeerde maar een fractie van het eigenlijke aantal diagnoses in die periode", aldus majoor Dietz.
Voor 2021 was dat niet het geval en werd het totaal aantal diagnoses overgezet van DMSS naar DMED. "Die vergelijking van 2021 tegenover 2016-2020 gaf het idee van een grote stijging", zegt majoor Dietz. Na die ontdekking werd de database offline gehaald om de fout recht te zetten. Eind januari kwam de database, nu met correcte data, terug online. Ook de Amerikaanse factcheckers van Lead Stories en Politifact bogen zich over de kwestie.
Coronavaccins veilig voor zwangere vrouwen
Kortom, er is helemaal geen stijging van 300 procent in het aantal miskramen. De coronavaccins zijn veilig voor zwangere vrouwen, zo blijkt uit studies en bevestigen het Amerikaanse CDC en het Nederlandse CBG. Online wordt vaak onterecht het tegendeel beweerd.
Evenmin is er een toename in het aantal kankergevallen. De coronavaccins veroorzaken geen kanker. Ook wat betreft neurologische problemen is er geen stijging. Het Amerikaans Nationaal Instituut voor Neurologische Stoornissen en Beroertes beveelt de coronavaccins aan. Het Guillain-Barré syndroom, een neurologische aandoening aan het zenuwstelsel, is wel een zeer zeldzame maar mogelijke bijwerking van het Janssenvaccin.
(Stand van zaken: 17/02/2022)
Links
Facebookpost II (gearchiveerd)
Facebookpost III (gearchiveerd)
Panel COVID-19: A Second Opinion (gearchiveerd)
Artikel NB26 kritiek panel (gearchiveerd)
NPR Milwaukee Johnson desinformatie (gearchiveerd)
Factcheck Politifact (gearchiveerd)
Factcheck Lead Stories (gearchiveerd)
Washington Post over advocaat Thomas Renz (gearchiveerd)
CDC studie coronavaccins en miskramen (gearchiveerd)
CBG coronavaccins en zwangere vrouwen (gearchiveerd)
Defense Medical Epidemiology Database (gearchiveerd)
Dpa-factchecks over coronavaccins en miskramen I, II en III
Memorial Sloan Kettering Cancer Center: Coronavaccins veroorzaken geen kanker (gearchiveerd)
NINDS coronavaccins en neurologische problemen (gearchiveerd)
Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com