Krant hoefde niet te wachten tot Neil Armstrong foto's ontwikkeld had
1.2.2022, 18:01 (CET)
Op dezelfde dag dat Neil Armstrong voet op de maan zette, publiceerde een krant al foto's van de maanlanding. En dat in 1969 toen foto's nog ontwikkeld moesten worden en de maan drie dagen reizen verwijderd was. Hoe kan dat? Dat vraagt een Facebookgebruiker zich af, die ook nog andere foto's post die de maanlanding in vraag stelt. Zijn conclusie is dat de maanlanding nooit kan hebben plaatsgevonden. Houdt die redenering steek?
Beoordeling
De foto die in de krant gebruikt wordt is een momentopname uit de tv-beelden die live werden doorgestuurd. De krant moest dus niet wachten tot de astronauten terug waren en het is geen bewijs dat de maanlanding niet gebeurd zou zijn. De andere foto's in de post zijn getrukeerd of misleidend.
Feiten
De krant in de foto is de Washington Post van 21 juli 1969. Neil Armstrong zette echter op 20 juli voet op de maan. De foto toont het moment waarop de Amerikaanse vlag gehesen wordt. Volgens de officiële tijdslijn van de maanlanding gebeurde dit om 03:41:43 GMT op 21 juli. In Washington, dat vijf uur achterloopt op GMT was het toen nog 22:41:43 op 20 juli. De krant is dus niet van dezelfde dag, maar een dag later. Wel nog steeds te snel als de foto's nog ontwikkeld moeten worden en de terugreis drie dagen duurt. Hoe zit dat?
TV-beelden
De foto's die tijdens ruimtemissie Apollo 11 werden getrokken, werden met een analoge camera genomen. Dat wil inderdaad zeggen dat deze foto's achteraf nog ontwikkeld moesten worden. Dat dit niet op de maan gebeurde, spreekt voor zich. En het duurde nog drie dagen voor de astronauten weer thuis waren. Echter, de foto in de krant werd niet met een analoge camera gemaakt.
Het is een momentopname uit de live-uitzending van de maanlanding (ongeveer op 2:06). Dezelfde foto verscheen ook in The Daily News. Onder de foto is in het klein te lezen: "NEWS photo by Mel Finkenstein taken off TV screen". Bij deze foto, die een moment iets vroeger of later laat zien, schreef AP ook bij dat de foto van een tv-monitor werd genomen.
De maanlanding was live te volgen op tv. Hiervoor waren filmcamera's mee, die de beelden niet op film opnamen, maar via radiosignaal meteen terug naar de aarde stuurden. Een radiosignaal reist aan de snelheid van het licht en het duurde dus ongeveer 1,3 seconden om de beelden naar de aarde te sturen.
De foto in de krant is van redelijk lage kwaliteit, omdat het als radiosignaal verstuurd moest kunnen worden. De foto's van op de maan zijn later ontwikkeld en hebben een veel hogere kwaliteit en zijn in kleur.
Andere foto's
De tweede foto in de Facebookpost lijkt bewijs dat de maanlandingen zouden zijn opgenomen in een studio. Het gaat hier echter om een samenstelling van twee beelden. Het onderste deel is een foto van de astronaut John Young, genomen tijdens Apollo 16 in 1972, de voorlaatste bemande missie naar de maan tot nog toe.
Het bovenste deel is terug te vinden met een Reverse Image Search. Het gaat om een setfoto van de film Riddick (2013), die Vin Diesel - de ster van de film - op zijn Facebookpagina deelde. De film Riddick werd in 2012 opgenomen in Mel's studios in Montreal, waar nog maar sinds 1994 films worden gemaakt.
De derde foto in de post suggereert hetzelfde als de vorige foto. Dit is geen getrukeerde foto, maar niet van NASA. Het is een foto uit een reclamecampagne van het Zweedse schuldenbureau Riksgälden uit 2008 om obligaties te promoten. Het is humoristisch bedoeld, net als de andere foto uit de reclamecampagne.
De laatste foto in de post stelt de mogelijkheid in vraag dat er in 1969 al naar de maan kon worden gebeld. Zoals hierboven uitgelegd, kan dat perfect via radiosignaal. Zo hadden de astronauten ook contact met het controlecentrum. Maar ook zoals hierboven uitgelegd, zal het een telefoontje met een vertraging van 1,3 seconden zijn geweest.
(Stand van zaken: 01.02.2022)
Links
Voorpagina Washington Post 21 juli 1969 (gearchiveerd)
Apollo 11 tijdslijn (gearchiveerd)
Hasselblad maancamera (gearchiveerd)
Video Amerikaanse vlag op de maan (gearchiveerd)
The Daily News voorpagina (gearchiveerd)
Uitzenden vanop de maan (gearchiveerd)
Radiosignalen van de maan (gearchiveerd)
Foto John Young (gearchiveerd)
Reverse Image Search (gearchiveerd)
Artikel over setfoto's (gearchiveerd)
Riddick op IMDb (gearchiveerd)
Facebookpost Vin Diesel (gearchiveerd)
Artikel over Riddick (gearchiveerd)
Mel's studios Montreal (gearchiveerd)
Reclamefoto Riksgälden (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com