Bedrijfsrestaurants in het hele land mogen ook tijdens coronapandemie open blijven

25.01.2022, 18:29 (CET)

Een foto van een goedgevulde kantine doet de ronde op sociale media. Dit zou volgens Facebookgebruikers het restaurant van de Tweede Kamer zijn. De foto gaat gepaard met commentaren als "Zij moge alles jij niet" (sic) en "Dit is het restaurant van de tweede kamer. Jullie laten je een oor aannaaien waar je bij staat!" (berichten hier en hier).

Beoordeling

Het is niet zo dat de leden en medewerkers van de Tweede Kamer hier hele exclusieve privileges hebben. Bedrijfsrestaurants zijn een uitzondering op de sluiting van de horeca tijdens de coronapandemie. Dat is niet alleen in de Tweede Kamer zo, maar ook bij andere bedrijven.

Feiten

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zullen vanavond (25 januari 2022) weer het land toespreken in een coronapersconferentie. De verwachting is dat ook de horeca deze week weer zijn deuren mag openen, na een sluiting van grofweg een maand.

Het restaurant in de Tweede Kamer was al die tijd wel gewoon open, stellen Facebookgebruikers verontwaardigd. Dit klopt. Er zijn altijd uitzonderingen geweest op de coronaregels voor horeca. Ook bedrijfskantines vallen daaronder. Dat staat duidelijk aangegeven op de website van de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. "Wel moeten er afspraken gemaakt worden over afstand houden," schrijft de vereniging.

De foto die online rondgaat werd inderdaad gemaakt in het bedrijfsrestaurant van de Tweede Kamer. Dat bevestigt een woordvoerder aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). Er worden inderdaad wel coronaregels gehanteerd. "De inrichting van het bedrijfsrestaurant, zitplekken en looproutes, is op 1,5 meter en bij verplaatsing geldt dus het advies om een mondkapje te dragen," aldus de woordvoerder. Omdat het gaat om een niet-publieke binnenruimte, is het bedrijfsrestaurant toegankelijk zonder QR-code.

Bedrijfsrestaurants zijn niet de enige uitzondering. De Rijksoverheid noemt nog meer eet- en drinkgelegenheden die toch open mochten blijven tijdens de horecasluiting: tijdens een uitvaartplechtigheid in een uitvaartcentrum, op zorglocaties en op ‘verzorgingsplaatsen voor beroepschauffeurs’ mag wel eten en drinken worden geserveerd.

Eerdere commotie

Eind december 2020 ontstond er ook al eens ophef over het feit dat het bedrijfsrestaurant van de Tweede Kamer geopend was. Dit gebeurde nadat Tweede Kamerlid Lisa Westerveld een foto vanuit het restaurant op Instagram deelde.

Een woordvoerder van het kabinet zei naar aanleiding van de ophef in 2020 tegen De Gelderlander: "Dat bedrijfsrestaurants en bedrijfskantines nog open zijn, komt omdat er anders voor werknemers geen alternatief is. Mensen die niet thuis kunnen werken, moeten tussen het werken door wel ergens op een normale manier kunnen eten. Daar moet gelegenheid voor zijn."

In andere bedrijven zijn kantines wel vaak gesloten tijdens de coronapandemie. Omdat het overgrote deel van het personeel toch thuis werkt, is het op veel plekken niet rendabel. Bij bedrijven waar mensen niet thuis kunnen werken, zoals bijvoorbeeld Tweede Kamerleden die (soms tot laat in de avond) een debat moeten voeren, is eetgelegenheid dus wel mogelijk.

(Stand van zaken: 25/01/2022)

Links


Facebookbericht I (gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd)

Verwachte versoepelingen (gearchiveerd)

Uitzonderingen horeca (gearchiveerd)

Uitzonderingen Rijksoverheid (gearchiveerd)

Instagrampost Lisa Westerveld (gearchiveerd)

Artikel De Gelderlander (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com