Portugese jongen stierf in maart 2020: media maakten geen misbruik van zijn foto

04.01.2022, 16:20 (CET), letztes Update: 05.01.2022, 09:16 (CET)

Driemaal wordt dezelfde foto van een jongen gedeeld in een fotocollage. Hij zou in drie verschillende landen - het Verenigd Koninkrijk, Portugal en België - overleden zijn door het coronavirus (gearchiveerd). "#FakeNewsMedia", zegt een Nederlandse Facebookgebruiker daarbij. Maar is alles wat het lijkt?

Beoordeling

De foto, en de bijhorende foute claim, zijn bijna twee jaar oud. In realiteit gaat het om een 14-jarige Portugese jongen die eind maart 2020 overleed aan COVID-19. De media maakte geen misbruik van de foto om te insinueren dat het om meer dan één kind ging.

Feiten

Drie verschillende artikels tonen de foto van dezelfde jongen: hij zou respectievelijk in het Verenigd Koninkrijk, Portugal en België overleden zijn door COVID-19. Maar de realiteit is anders.

De jongen in de foto is in werkelijkheid Vitor Godinho. Hij stierf aan het begin van de COVID-19-pandemie, eind maart 2020, in Portugal. Portugese media rapporteerde over zijn dood. Het werd diezelfde dag nog opgepikt door de Britse krant Daily Mail, die hem en zijn woonplaats correct identifieerde. Dat is de middelste van de drie foto's in de fotocollage.

Twee dagen later publiceerde ook een andere Britse krant, The Daily Express, een artikel over een kind dat overleed door COVID-19. Maar dat ging niet over Vitor Godinho maar over een twaalfjarig meisje uit België. Zij stierf ook eind maart 2020. Daily Express gebruikte wel de foto van Vitor Godinho, aangezien het onderaan het artikel ook sprak over andere Europese kinderen die toen stierven aan COVID-19. Dat is de rechtse foto in de fotocollage, en vandaar de verwijzing naar België.

Dan blijft nog de linkse foto over. Die is afkomstig van een Facebookpost, waarvan een ander voorbeeld hier te vinden is. Dat ging evenmin over Vitor Godinho, maar gebruikt wel verkeerdelijk zijn foto. Hoe dit tot stand kwam blijft ook bijna twee jaar later onduidelijk. In werkelijkheid ging het om de dertienjarige Ismail Mohamed Abdulwahab, een Britse tiener die op 30 maart 2020 overleed ten gevolge van COVID-19. Zijn overlijden kwam ook ruim aan bod in verschillende Britse media.

Ondanks het feit dat de claim al wereldwijd circuleert sinds het voorjaar van 2020 en toen door verschillende factcheckers, zoals dpa, Politifact en Factcheck.org ontkracht werd, duikt deze nu opnieuw op.

(Stand van zaken: 04/01/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Record 29/03/2020 (gearchiveerd)

Artikel in The Daily Mail (gearchiveerd)

Artikel in The Daily Express (gearchiveerd)

Artikel Het Nieuwsblad overlijden twaalfjarig meisje (gearchiveerd)

Artikel Daily Record Ismail (gearchiveerd)

Dpa-factcheck (Duits)

Gearchiveerde acebookpost met voorbeeld fout gebruik foto

Factcheck Politifact en Factcheck.org (gearchiveerd hier en hier)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com