EU-coronacertificaat blijft nog 9 maanden na tweede vaccinatie geldig

22.12.2021, 15:20 (CET)

De QR-code zou in Europa na het krijgen van de boosterprik tegen COVID-19 straks nog maar drie maanden geldig zijn. Daarna zou je weer opnieuw de mouw moeten opstropen. Dat beweren mensen online tenminste, bij een video waarin Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen spreekt (hier en hier). Maar is dit inderdaad het plan dat Von der Leyen hier uit de doeken doet? (video hier gearchiveerd).

Beoordeling:

Het klopt niet dat Ursula von der Leyen in de video zegt dat de QR-code drie maanden na de booster niet meer geldig is. Het Europese coronacertificaat blijft momenteel negen maanden na de eerste twee vaccinaties geldig. Hoe lang het certificaat geldig is na de booster, is nog niet bepaald.

Feiten:

Een video met het fragment dat online in verschillende lengtes wordt gedeeld, werd op 17 december 2021 op het Twitteraccount van Von der Leyen geplaatst. De toelichting over de boosters start in deze video rond 1:40.

De letterlijke woorden van de Commissievoorzitter zijn: "Tenslotte over het certificaat ten tijde van de pandemie: wij verzekeren een gemeenschappelijke aanpak van de boosters en de geldigheidsduur van het Certificaat. Boosters worden aanbevolen, uiterlijk zes maanden na volledige vaccinatie. En het Certificaat zal geldig blijven voor een respijtperiode van drie maanden daarna."

Dit houdt in dat de EU het coronacertificaat, dat nodig is voor reizen binnen de unie, voor negen maanden laat gelden na de eerste vaccinatiereeks. Die negen maanden zijn opgebouwd uit twee onderdelen: de zes maanden waarbinnen de derde prik idealiter is gezet, volgens gezondheidsexperts. En een extra drie maanden die de Europese Unie inbouwt als marge. Wie binnen negen maanden na de laatste vaccinatie een boosterprik haalt, heeft dus nog altijd een geldig coronacertificaat.

Op de website van de Europese Commissie staat ook duidelijk aangegeven dat de geldigheidsduur van het coronacertificaat op negen maanden (of nog exacter: 270 dagen) is vastgesteld. Deze regel ging op 21 december 2021 in.

De Commissie legt hier ook uit waarom zij kiezen voor een termijn van negen maanden. Ze voegden drie extra maanden aan marge toe om zo landen de tijd te geven voor hun boostercampagne en om te zorgen dat de inwoners voldoende toegang hebben tot hun derde prik.

Na de boosterprik

Over de geldigheid van het Europese coronacertificaat na het krijgen van de boosterprik zegt Ursula von der Leyen in de video niets. Berichten over dat je na drie maanden weer een boosterprik moet halen omdat het certificaat anders niet meer geldig is, zijn dus niet juist.

Voor de periode na de boosterprik is nog geen richtlijn of maximale geldigheidsduur van het certificaat. "Op dit moment geldt er geen standaard acceptatieperiode voor certificaten na de boosterprikken. Dit is omdat er nog niet genoeg data beschikbaar is over de duur van deze bescherming," aldus de Europese Commissie.

(Stand van zaken: 22/12/2021)

Links:

Facebookpost I (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Tweet Ursula von der Leyen (gearchiveerd)

Gearchiveerde langere video speech Von der Leyen

Over het EU-coronacertificaat (gearchiveerd)

Wanneer de boosterprik volgens EMA (gearchiveerd)

Europese Commissie over geldigheidsduur (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com