Foto's uit Wuhan werden gebruikt om artikels te illustreren
17.12.2021, 18:21 (CET)
Een Facebookgebruiker deelt een videocompilatie, die laat zien dat artikels over de coronapandemie van in het Verenigd Koninkrijk, Australië, China, Italië, India en Canada foto's uit hetzelfde ziekenhuis gebruiken, alsof het om een ziekenhuis in die landen gaat. In de begeleidende tekst en commentaren vraagt men zich af of dit wel toeval is.
Beoordeling
Alle foto's komen inderdaad uit hetzelfde ziekenhuis in China. De aangehaalde nieuwssites geven dit grotendeels mee, of vermelden niet waar de foto is genomen. Eén website geeft inderdaad het foute idee dat de foto in Italië is genomen.
Feiten
In de video worden een aantal artikels uit verschillende landen met foto's uit hetzelfde ziekenhuis getoond. De zoekterm "nhs hospitals overrun" levert zoals de video laat zien bij Google afbeeldingen een link naar een artikel van The Independent over dokters van de Britse gezondheidszorg (NHS) op.
Doorklikken via gerelateerde afbeeldingen levert ook artikels over Australië, China, Italië, en Canada op. Het artikel over India uit het eerste deel van de video is in het tweede deel niet aanwezig. Al deze artikels verschenen tussen 10 februari en 2 juli 2020 en gaan over de coronapandemie in die respectievelijke landen.
Alle foto's die gebruikt worden komen inderdaad uit hetzelfde ziekenhuis, een in Wuhan in China, en zijn allemaal op 6 februari 2020 door de zelfde fotograaf gemaakt. (hier artikel India en Canada, hier artikel Australië, hier artikel Italië en hier artikel China en het VK)
Het is echter niet zo dat al deze artikels claimen dat de foto komt uit het land waar ze over schrijven. Brisbane Times, CTV news en The Straits Times geven duidelijk aan dat het om een foto uit Wuhan gaat.
India TV geeft enkel de bron van de foto mee: AP. De Italiaanse website Medicircle, een website over gezondheidsnieuws, geeft daadwerkelijk foutief het idee dat de foto in kwestie uit Italië komt.
Hoewel de zoektocht op Google een van de foto's als thumbnail, of voorbeeld, bij het artikel van The Indepent zet, is de foto bij het artikel zelf niet te vinden. Alleen uit zoekresultaten bij Google kan niet zomaar geconcludeerd worden dat een foto en artikel bij elkaar horen. Het artikel bevat geen eigen foto's, enkel een video.
Het zou kunnen dat de foto ooit als bannerreclame voor een ander artikel bij dit artikel stond, of dat het door The Independent op Google aan het artikel is toegevoegd om het visueel aantrekkelijker te maken. Maar dat is niet zeker.
Het gaat hier dan ook niet om een opzet om de coronapandemie erger te doen lijken dan ze is, of om de lezer te misleiden door te beweren dat het allemaal andere ziekenhuizen zijn. Het gaat om stockfoto's die aangekocht worden door media om hun artikels te illustreren. Hiervoor is het wel belangrijk dat deze foto's de juiste credits meekrijgen, wat niet al deze websites doen.
(Stand van zaken: 17.12.2021)
Links
Google afbeeldingen (gearchiveerd)
Artikel Australië (gearchiveerd)
Stockfoto's hier, hier, hier, hier (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com