Moderna-patent uit 2015 is algemene bouwsteen voor mRNA-vaccins tegen diverse coronavirussen
16.11.2021, 14:29 (CET)
"Patent van moderna in 2016 al aangevraagd," schrijft een Facebookgebruiker bij een afbeelding van een Amerikaans patent. Door de hashtags #markrutte, #hugodejonge, #experimenteel en #vaccin lijkt de man te doelen op de huidige coronasituatie en daarbij op het coronavaccin van Moderna. Werd het patent hiervoor inderdaad al in 2016 aangevraagd?
Beoordeling:
De eerste stap voor het patent in kwestie werd in 2015 gezet. Het patent is voor algemene mRNA-vaccins en de bijkomende techniek die Moderna ontwikkelde. Deze zouden kunnen worden toegepast in vaccins voor diverse coronavirussen. Het SARS-CoV-2-virus dat COVID-19 veroorzaakt wordt nergens in het patent genoemd. Het gaat hier dan ook niet om een patent voor dit specifieke vaccin.
Feiten:
Het patent dat wordt gedeeld draagt het nummer US 10,702,600 B1 en is op 7 juli 2020 goedgekeurd door de United States Patent and Trademark Office (USPTO). Het is een patent voor mRNA-vaccins tegen "betacoronavirussen". Dit is een bepaalde tak binnen de familie van coronavirussen, waar bijvoorbeeld ook MERS bij hoort.
Het patent in kwestie is niet voor het specifieke COVID-19 mRNA-vaccin van farmaceut Moderna. De naam van het virus (SARS-CoV-2) komt nergens in het patent voor.
In het patent staat: "De RNA vaccines mogen worden gebruikt voor het behandelen/voorkomen van een hMPV, PIV, RSV, MeV, en BetaCoV-virus (bijvoorbeeld MERS-CoV, SARS-CoV, HCoV-OC43, HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-NL, HCoV-NH, HCoV-HKU1) of een combinatie van twee of meer van deze virussen, van verschillende types en isolaten."
Waar Moderna hier patent op aanvraagt is dus de ontwikkeling van mRNA-vaccins voor diverse types coronavirussen. Voor MERS en SARS, maar ook voor diverse coronavirussen die verkoudheden kunnen veroorzaken.
Hoewel de coronavaccins de eerste van hun soort zijn waarbij de mRNA-techniek werd goedgekeurd voor algemeen gebruik, is de ontwikkeling van de techniek al jaren aan de gang. Moderna focust sinds 2010 op het ontwikkelen van mRNA-vaccins en medicijnen. Dat zij hun bevindingen op dit gebied al voor de uitbraak van deze pandemie patenteerden, is dus niet vreemd.
Tijdlijn van het patent
De tijdlijn van deze patentaanvraag is overzichtelijk weergegeven in het systeem van Google Patents. Het patent werd pas op 28 februari 2020 officieel aangevraagd door Moderna. De zogenaamde prioriteitsaanvraag hiervoor werd wel al gedaan op 22 oktober 2015. Nog eerder dan wanneer de Facebookgebruiker beweert.
Een prioriteitsaanvraag is de eerste stap. Het bouwt een soort tijdbuffer in, waarin de aanvrager de plannen met de uitvinding nog goed op een rij kan krijgen, zonder bang te hoeven zijn dat anderen het patent al opeisen.
De datum van 21 oktober 2016, die in de Facebookpost met rood is omkaderd, verwijst naar de zogenaamde PCT-aanvraag. Dit is de internationale aanvraag van het patent. Hierin kunnen nieuwe uitvoeringsvormen, voorbeelden en zelfs nieuwe ideeën worden toegevoegd, legt het octrooibureau VO uit. De PCT-aanvraag is een manier om tijd te kopen en kosten uit te stellen, omdat er zo nog geen keuze hoeft te worden gemaakt voor de landen waarin iemand een patent (in Nederland ook octrooi genoemd) wil aanvragen.
Samenvattend is het patent dat online wordt gedeeld dus heel algemeen en gaat dit niet specifiek over het coronavaccin van Moderna. De ontwikkelingen die in het patent worden beschreven kunnen voor vaccins tegen allerlei types coronavirussen worden toegepast door de farmaceut. In die context is het dus niet vreemd dat de prioriteitsaanvraag hiervoor al in 2015 werd gedaan.
Patenten werden tijdens de coronapandemie al vaker verkeerd geïnterpreteerd. Zo ontkrachtte dpa (Deutsche Presse-Agentur) eerder dit jaar al geruchten over een patentaanvraag uit 2015 die al zou spreken over COVID-19 testmethodes.
(Stand van zaken: 16/11/2021)
Links:
Het Moderna-patent (gearchiveerd)
Coronavirusfamilie (gearchiveerd)
Over betacoronavirussen (gearchiveerd)
Coronavirussen bij mensen (gearchiveerd)
Over Moderna en mRNA (gearchiveerd)
Patent bij Google Patents (gearchiveerd)
Over prioriteitsaanvragen (gearchiveerd)
Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com