Foto toont Zwitserse minister in een school, geen ziekenhuis
27.10.2021, 15:52 (CEST)
Foto’s van poppen in ziekenhuisbedden worden tijdens de coronapandemie breed verspreid op sociale media. Ze moeten daarbij als bewijs dienen dat de ziekenhuizen helemaal niet zo vol liggen als wordt beweerd. Eén van de gedeelde foto’s is van een man in pak, in een ruimte waar op drie bedden poppen liggen. "Er is een invasie gaande momenteel van etalagepoppen die kostbare IC bedden bezet houden," schrijft een Nederlandse Facebookgebruiker. Een ander deelt de foto in een collage met nog twee andere poppen.
Beoordeling:
Op de foto is de Zwitserse minister Alain Berset te zien op een school voor verpleegkundigen. De poppen houden dus geen IC-bedden bezet, maar liggen in een praktijkruimte van de school. De foto in een andere context gebruiken is misleidend.
Feiten:
De foto met drie poppen in bedden werd op 16 december 2020 gemaakt in het Zwitserse kanton Neuchâtel. De man op de foto is Alain Berset, minister van Binnenlandse Zaken. Hij bezocht die dag het Pourtalèsziekenhuis in Neuchâtel en daarna de Haute École Arc Santé, de hogeschool voor verpleegkundigen.
De foto werd gemaakt bij dit tweede bezoek van de dag, niet in het ziekenhuis. Dat is ook te lezen in het bijschrift van de foto in de beeldbank van het Zwitserse persbureau KEYSTONE-SDA. De medische poppen zijn simpelweg oefenpoppen voor de studenten van de Hogeschool.
De beelden van de minister zorgden al in december 2020 voor verwarring. Nieuwssite blick.ch plaatste een foto van Berset bij de poppen in een fotoserie over zijn bezoek, met een verkeerd bijschrift erbij. Na kritiek veranderde de nieuwssite de tekst en verhelderde zij in een extra artikel dat de foto in een praktijklokaal voor studenten werd gemaakt. Toch ging de foto daarentegen met de verkeerde context de wereld over.
Ook de fotograaf, Laurant Gilliéron, reageerde op Twitter en Facebook op het feit dat de foto in een verkeerde context online wordt verspreid. Dpa schreef destijds in Zwitserland ook al een factcheck over de foto.
Poppencollectie
Ook andere poppen zorgden de afgelopen weken voor verontwaardiging op sociale media. Ook de twee andere poppen in de collage die deze Facebookgebruiker deelt, worden uit hun context gehaald.
De foto van een man die zijn duim opsteekt naar een pop is een vergelijkbare situatie als bij de Zwitserse minister Berset. Dit is de Poolse minister voor Gezondheid, ook in een oefenruimte voor studenten in een universiteit. Meer hierover is te lezen in deze dpa-factcheck.
De pop in het Groningse ziekenhuis UMCG werd gefotografeerd in maart 2020, toen de speciaal ingerichte corona-IC net was opgetuigd. De pop werd door media of context nooit voorgedaan als een echte patiënt. De pop heeft zelfs een naam: Annie. De tekst bij deze foto is tevens onzin. Hugo de Jonge kwam recent niet op bezoek in het UMCG. Ook hierover schreef dpa al een factcheck.
(Stand van zaken: 27.10.2021)
Links:
Foto bij Keystone-SDA (gearchiveerd)
Over Haute École Arc Santé (gearchiveerd)
Fotoserie bij Blick.ch (gearchiveerd)
Artikel over verwarring (gearchiveerd)
Fotograaf op Twitter en Facebook (hier en hier gearchiveerd)
Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com