Italiaanse stewardessen uit de kleren na opheffing luchtvaartmaatschappij
26.10.2021, 15:54 (CEST)
Een video waarop stewardessen te zien zijn die op een plein synchroon hun uniform uittrekken, wordt online veel gedeeld. In het begin van de video staat kort in verschillende talen geschreven dat de Italiaanse stewardessen een ‘dodelijke injectie’ weigeren. “Italiaanse stewardessen kiezen voor hun leven en niet voor hun werk. Hun boodschap: laat u niet verdelen,” schrijft een Facebookgebruiker er nog in het Nederlands bij (video hier gearchiveerd).
Beoordeling:
Het protest van de stewardessen wordt onterecht aan vaccinatie gelinkt. Zij protesteerden vanwege ontslagen en verslechterde werkomstandigheden nadat hun luchtvaartmaatschappij, Alitalia, failliet ging.
Feiten:
Op de video zijn inderdaad zo’n vijftig Italiaanse stewardessen te zien. Zij trokken op 20 oktober 2021 gezamenlijk hun uniformen uit op het Piazza del Campidoglio in Rome, voor het stadhuis.
De vrouwen zijn oud-werknemers van Alitalia, de voormalige nationale luchtvaartmaatschappij van Italië. Op 14 oktober maakte deze maatschappij zijn laatste vlucht. De nieuwe airline ITA Airways nam daarna het stokje over als de nationale maatschappij.
Met deze overdracht kwam een deel van het personeel van Alitalia zonder werk te zitten. Het kleinere ITA nam slechts 3000 van de 10.000 werknemers van Alitalia over, aldus de Vlaamse omroep VRT. Ook liggen de salarissen bij de nieuwe werkgever een stuk lager.
Naast de VRT deelden ook Italiaanse media, CNN en de Duitse krant BILD de beelden van het Italiaanse protest. Hoewel de demonstratie dus echt en recent is, had deze niets te maken met coronavaccinaties, of zoals het in de video wordt genoemd: ‘dodelijke injecties’.
(Stand van zaken: 26.10.2021)
Links:
Facebookbericht (Gearchiveerd) (video gearchiveerd)
De Standaard over protest stewardessen (gearchiveerd)
Piazza del Campidoglio (gearchiveerd)
Over ITA Airways (gearchiveerd)
VRT over protest (gearchiveerd)
CNN over protest (gearchiveerd)
Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com