Dr. Théron werd gearresteerd vanwege agressief gedrag

08.10.2021, 15:09 (CEST), letztes Update: 08.10.2021, 16:58 (CEST)

Een Facebookgebruiker deelt het verhaal van dokter Jean-Paul Théron. Hij zou gewelddadig zijn opgepakt omdat hij zijn patiënten met ivermectine behandelde tegen COVID-19. Ook zou hij een boete van 150.000 Euro hebben gekregen. 

Beoordeling

Het verhaal is fout. Dr. Théron werd gearresteerd vanwege agressie en minachting. Hij heeft ook nog geen boete gekregen. 

Feiten

Op maandag 20 september werd de gepensioneerde arts Jean-Paul Théron in Tahiti, een eiland in Frans-Polynesië, gearresteerd. Dit werd vastgelegd op video. Uit de beelden blijkt dat de arrestatie niet rustig verliep en Théron weerstand bood. 

In het onderschrift op YouTube wordt ook aangegeven dat hij op "gewelddadige wijze" gearresteerd werd omdat hij mensen zou behandelen met ivermectine en hydroxychloroquine.

Hydroxychloroquine en ivermectine

Beide medicijnen worden regelmatig naar voren geschoven als alternatieve behandeling tegen COVID-19. Een bekende voorstander van deze geneeswijze is Didier Raoult, een Franse arts wiens methodes Jean-Paul Théron heeft overgenomen

Zowel het EMA, de WHO, als het Amerikaanse FDA raden het gebruik van ivermectine af als medicijn tegen COVID-19. Ook hydroxychloroquine wordt door het EMA, de WHO en de FDA afgeraden als behandeling tegen COVID-19. Beide medicijnen zijn wel goedgekeurd als behandeling van andere ziektes. 

Dpa heeft al meerdere factchecks geschreven over het gebruik van ivermectine (hier, hier en hier) en hydroxychloroquine (hier, hier en hier).

Arrestatie

Maar is dr. Théron gearresteerd omdat hij deze medicijnen gebruikte in zijn behandeling van COVID-19? 

In een persconferentie bevestigde Hervé Leroy, de procureur van de Tahitiaanse hoofdstad Papeete, dat de arrestatie van Théron niets te maken had met zijn activiteiten als arts. Hij werd gearresteerd wegens verbale en fysieke agressie tegen een gerechtsdeurwaarder en gendarmes (Franse militaire politie die vergelijkbaar is met de Nederlandse Marechaussee). 

De deurwaarder zocht Théron op in het kader van een klacht van de Orde van geneesheren op 16 september. Volgens deze klacht zou hij meerdere malen de deontologische code geschonden hebben, onder andere - maar niet alleen - door het toedienen van ivermectine en hydroxychloroquine. De gerechtsdeurwaarder was er niet om Théron te arresteren, maar om documenten te overhandigen.  

De gerechtsdeurwaarder zou verbaal en fysiek bejegend zijn door Théron, aldus de procureur, en hiervoor een klacht tegen Théron hebben ingediend. De gendarmes die hem vervolgens kwamen halen voor verhoor werden ook beledigd en verbaal agressief bejegend door Théron. 

Hij werd dan ook gearresteerd op 20 september. Niet vanwege zijn activiteiten als arts, maar vanwege minachting en gewelddadig gedrag tegen de gerechtsdeurwaarder en gendarmes.

Théron - die de volgende dag weer werd vrijgelaten - moet op 29 oktober voorkomen bij de correctionele rechtbank voor opzettelijke geweldpleging tegen personen met een publieke functie (de deurwaarder) en belediging van personen met publiek gezag (de gendarmes). 

Boete

Volgens de facebookpost zou hij ook een boete van 150.000 euro hebben gekregen. Waar dit getal vandaan komt is niet duidelijk. Volgens het Franse rechtssysteem kan de maximumstraf voor mutilatie of blijvende invaliditeit 10 jaar gevangenisstraf en 150.000 euro boete zijn. Maar in dit geval is er geen sprake van blijvende letsels.

De maximum straf voor opzettelijke geweldpleging is vijf jaar gevangenisstraf en een boete van 89.000 francs pacifique CFP (745 euro), aldus de procureur Leroy. Maar deze straf heeft hij nog niet gekregen en heeft hij het vermoeden van onschuld.

Of Théron schuldig bevonden wordt en wat zijn straf dan is, zal pas op 29 oktober bekend zijn. 

Deze arrestatie zorgde voor heel wat beroering en is ook onderwerp van een dpa-factcheck in het Frans. Hiernaast hadden verschillende factcheckers en media in Frans-Polynesië en Frankrijk aandacht voor de zaak. 

(Stand van zaken: 8.10.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Polynésie la 1ère (gearchiveerd)

Video arrestatie (gearchiveerd)

Profiel Didier Raoult (gearchiveerd)

EMA over ivermectine (gearchiveerd)

WHO over ivermectine (gearchiveerd)

FDA over ivermectine (gearchiveerd)

EMA over hydroxychloroquine (gearchiveerd)

WHO over hydroxychloroquine (gearchiveerd)

FDA over hydroxychloroquine (gearchiveerd)

dpa-factchecks ivermectine (hier, hier en hier)

dpa-factchecks hydroxychloroquine (hier, hier en hier)

Artikel over persconferentie (gearchiveerd)

Hervé Leroy (gearchiveerd)

Factcheck La Libération (gearchiveerd)

Artikel Outremers360 (gearchiveerd)

Artikel over persconferentie 2 (gearchiveerd)

Artikel Tahiti infos (gearchiveerd)

Maximumstraf (gearchiveerd)

Munteenheid Tahiti (gearchiveerd)

Franstalige dpa-factcheck

Artikel over arrestatie (gearchiveerd)

Artikel over arrestatie 2 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com