Loesje neemt expliciet afstand van onofficiële poster
20.9.2021, 17:54 (CEST)
"Wel fijn dat je het vaccin bewijs niet op je jas hoeft te naaien." Deze uitspraak, ondertekend met Loesje en in de traditionele lay-out van de Loesje-posters wordt gedeeld op sociale media, alsof het om een officiële Loesje-poster zou gaan.
Beoordeling
De poster is geen officiële Loesje-poster. Het collectief achter Loesje neemt expliciet afstand van de tekst.
Feiten
De Loesje-posters zijn een gekend fenomeen in Nederland. Sinds 1983 publiceert een collectief uit naam van Loesje, een fictief meisje, posters met uitspraken. De posters hebben een herkenbare zwart-wit lay-out en onderaan staat de handtekening van Loesje, waarop copyright rust.
Op sociale media wordt een poster gedeeld die een officiële Loesje-poster lijkt te zijn. Op deze poster staat een uitspraak over het 'vaccin bewijs' (sic). De tekst kan begrepen worden als een verwijzing naar de jodenster die Joden verplicht op hun kledij moesten naaien tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze verwijzing wordt ook in de comments vaak gemaakt.
Sommige mensen zien gelijkenissen tussen de Holocaust en het beleid rond de coronavaccins vandaag en dragen een gele ster om dit duidelijk te maken.
Op de officiële Loesje-website en Facebookpagina wordt echter nadrukkelijk gezegd dat een poster met die inhoud geen officiële Loesje-poster is en het collectief neemt afstand van de inhoud.
(Stand van zaken: 20.9.2021)
Links
Copyright Loesje (gearchiveerd)
Artikel metronieuws (gearchiveerd)
Historiek over de jodenster (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com