Foto waterkanon Amsterdam gemaakt in 2013

06.09.2021, 11:25 (CEST)

Op Facebook deelt een gebruiker (hier gearchiveerd) een tweet met een foto van een waterkanon. "Waterkanon gesignaleerd in Amsterdam!" schrijft de twitteraar, die het waterkanon linkt aan de grote coronademonstratie die op die dag (5 september 2021) bezig was in de hoofdstad.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. Bij ongeregeldheden kan er inderdaad een waterkanon ingezet worden door de politie, maar de foto die op Twitter en Facebook gedeeld wordt komt uit 2013.

Feiten

De tweet die wordt aangehaald is deze (hier gearchiveerd). Op zondag 5 september vonden er twee grote evenementen plaats in Noord-Holland: een demonstratie met tienduizenden mensen tegen coronamaatregelen in Amsterdam en de Grand Prix van Zandvoort. De twitteraar hoopt dat het waterkanon op de foto volgeladen met bier doorrijdt naar laatstgenoemde evenement, maar vreest toch dat deze ingezet zal worden om demonstranten in Amsterdam tegen de vlakte te spuiten.

Wie de foto echter middels een Reversed Image Search door Google haalt, komt al snel bij het origineel uit. Dat werd op 29 april 2013 op Flickr geplaatst door Tim Boric, de naam die ook rechtsonderin de foto die op Twitter wordt gedeeld te lezen is. De fotograaf schrijft erbij dat het gaat om een nieuw waterkanon van de politie, dat demonstratief door de stad reed. De foto is dus niet gemaakt gedurende recente demonstraties, maar is al ruim acht jaar oud.

Dat werd ook op Twitter al geconstateerd door nepnieuws-expert Peter Burger. Hij waarschuwt voor "informatievervuiling" tijdens deze grote demonstratie. Overigens is het niet ondenkbaar dat de politie indien het protest uitloopt op ongeregeldheden een waterkanon inzet. Zo ging bij de avondklokrellen in januari een vrouw viraal omdat ze in Eindhoven omver werd geblazen door een waterkanon. Ze eindigde in het ziekenhuis.

(Stand van zaken: 06/09/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

NOS over demonstratie Amsterdam (gearchiveerd)

Grand Prix Zandvoort (gearchiveerd)

Originele foto (gearchiveerd)

Tweet nepnieuws-expert Peter Burger (gearchiveerd)

Omroep Brabant over omvergeblazen vrouw (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com