CDC stopt met één type PCR-test vanwege efficiëntere alternatieven

26.07.2021, 16:52 (CEST)

Volgens een artikel op de Nederlandse website Xandernieuws zou het Amerikaanse medicijnagentschap FDA de toestemming voor het gebruik van de PCR-test hebben ingetrokken. De reden zou zijn dat er teveel valse positieven waren bij de test en dat er ‘geen onderscheid met griep’ kon worden gemaakt. Ook op Facebook wordt dit nieuws uit de Verenigde Staten door meerdere mensen gedeeld (hier en hier) .

Beoordeling:

Er zitten verschillende onwaarheden in dit bericht. De medicijnautoriteit FDA trok de toestemming voor het gebruik van PCR-testen in zijn algemeenheid niet in. Dit gaat over één specifieke test, die eigendom is van gezondheidsinstantie CDC. Er staat nergens dat dit vanwege veel foutieve positieve tests is.

Feiten:

Het CDC meldde zélf dat zij het verzoek voor goedkeuring van hun test zullen intrekken. Ook dit werd dus niet door de FDA besloten. Het CDC wil laboratoria gaan stimuleren om een ander type test te gebruiken, die verschillende virussen kan opsporen. Ook dat is een PCR-test.

De Nederlandstalige berichten zijn gebaseerd op een Engelstalige tweet als bron. Twitteraar Fran trekt de conclusie dat de PCR-test van het Centre for Disease Control (CDC) niet door de beoordeling van de Food and Drug Administration (FDA) is gekomen, en dat daarom de toestemming voor het gebruik van de test door de FDA is ingetrokken. "Too many false POSITIVES", zet Fran er nog bij. "Te veel fout positieven".

De twitteraar onderbouwt haar uitspraken op haar beurt met een afbeelding waarin een deel van een aankondiging te lezen is. De aankondiging is van het CDC, en is in zijn geheel op de website te lezen. Het bericht is gericht aan laboratoria.

Wie de aankondiging aandachtig leest, ziet in de eerste plaats dat dit gaat om één specifieke test: de CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel. Er worden hier dus geen conclusies getrokken over PCR-testen als algemeen middel om een besmetting met SARS-CoV-2 op te sporen, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Er zijn nog vele andere PCR-testen, van andere fabrikanten, die een ‘Emergency Use Authorisation’ van de FDA hebben en die dus nog steeds gebruikt mogen worden.

In de aankondiging is te lezen dat het CDC na 31 december 2021 het verzoek tot goedkeuring bij de FDA zal intrekken voor de Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel. Het CDC komt met deze tijdige aankondiging zodat laboratoria tijd hebben om een andere test te vinden, die ze vanaf het begin van volgend jaar kunnen gebruiken.

"Het CDC moedigt laboratoria aan om ‘multiplex’-methodes te gaan toepassen, waarmee zowel SARS-CoV-2 als influenza (griep) kunnen worden opgespoord en van elkaar onderscheiden," schrijft de Amerikaanse versie van het RIVM in het bericht. De PCR-test waar het CDC nu mee gaat stoppen kon alleen worden gebruikt om SARS-CoV-2 op te sporen. Maar door een test te gebruiken die werkt met zowel SARS-CoV-2 als influenzavirussen, "kan tijd en middelen worden bespaard, nu we ons weer opmaken voor het griepseizoen."

Xandernieuws vat dit verkeerd op. Dat het CDC aanmoedigt tot het gebruiken van zo'n multiplex-test, zou volgens de website betekenen dat alle mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met corona, ook gewoon griep zouden kunnen hebben. Dat is zeker niet waar. Het punt is dat bij de specifieke SARS-CoV-2 PCR-test enkel en alleen op het RNA (dus het DNA van het virus) van SARS-CoV-2 controleert. Als je geen RNA van SARS-CoV-2, maar wel van een griepvirus in je lijf hebt, komt je test dus negatief terug. Met een multiplex-test kan op allebei worden gecheckt, en kan worden gekeken welke van de twee virussoorten je precies bij je draagt.

Het CDC heeft zelfs zelf al zo'n multiplex-test ontwikkeld, die op 2 juli 2020 werd goedgekeurd door de FDA. Dit is overigens ook een PCR-test. De CDC is dus ook helemaal niet tegen deze testmethode. Alleen met één specifieke variant van de test stoppen ze.

In het bericht van het CDC staat nergens dat hun PCR-test niet door de beoordeling van de FDA is gekomen, of dat de test niet meer kan worden gebruikt vanwege een groot aantal foutieve positieve testen. Foutief positieve tests zijn nooit helemaal uitgesloten. In de factsheet over deze specifieke test staat ook dat de test is ontworpen om de kans hierop zo minimaal mogelijk te maken, maar dat het nog steeds mogelijk is. Dit blijft daarentegen echt een zeldzaamheid, schreef dpa ook al in een factcheck in oktober 2020.

De aankondiging kwam dus niet van de FDA, maar van de CDC zelf. Die trekt haar test niet terug omdat deze slecht zou werken, maar omdat ze wil dat laboratoria efficiënter gaan testen. Het bericht geldt daarnaast zeker niet voor de PCR-testen van alle fabrikanten. Meerdere PCR-testen dragen nog de 'Emergency Use Authorisation' van de FDA hebben. Deze zijn dus niet door het officiële goedkeuringsproces gegaan, maar door een snellere procedure. Zo konden er tijdens de pandemie tijdig tests worden ontwikkeld en goedgekeurd, om coronabesmettingen op te kunnen sporen.

(Stand van zaken: 26/7/2021)

Links:

Xandernieuws artikel (gearchiveerd)

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Engelse tweet (gearchiveerd)

Over PCR-tests (gearchiveerd)

Aankondiging CDC (gearchiveerd)

Gebruiksaanwijzing CDC PCR-test (gearchiveerd)

CDC Multiplex test (gearchiveerd)

Factsheet CDC PCR-test (gearchiveerd)

Dpa-factcheck

PCR-testen met FDA Emergency Authorization (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com