Foto van protest Franse zorgmedewerkers is van mei 2020

21.07.2021, 16:19 (CEST)

Op Facebook gaat een foto rond (hier gearchiveerd) met daarop Franse zorgmedewerkers met briefjes op hun rug geplakt. Op de briefjes staan in het Frans woorden als ‘boos’ en ‘vernederd’. Dit zouden de medewerkers doen "uit protest voor de verplichting van de prik".

Beoordeling

Het bericht klopt niet. De foto is echt, maar werd in mei 2020 al geplaatst op de Facebookpagina van een Franse groep die actie voert tegen bezuinigingen in de zorg. Het beeld heeft dus niets te maken met de verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel die in Frankrijk deze maand werd aangekondigd.

Feiten

De foto werd veelvuldig gedeeld op sociale media nadat de Franse president Emmanuel Macron op 12 juli aankondigde dat de coronavaccinatie voor zorgpersoneel vanaf 15 september verplicht wordt. Volgens gebruikers is op de foto een protestactie van zorgmedewerkers tegen deze beslissing te zien.

Dat blijkt niet te kloppen. Al op 10 mei 2020 zette de Facebookpagina “Hôpitaux en lutte” de foto online. Het is niet helemaal duidelijk waartegen het personeel op de foto exact protesteert. Wel staat er bij de informatie van de Facebookpagina dat deze strijdt tegen de ‘Hosperité’. Volgens de Belgische collega’s van Knack is dat een samentrekking tussen ‘hôpital’ (ziekenhuis) en ‘austérité’ (bezuinigingen). Uit de blog waarnaar de Facebookpagina verwijst, blijkt bovendien dat de groep al jaren actie voert in Frankrijk.

Deze blog is recent niet meer bijgewerkt, waardoor niet met volle zekerheid vast te stellen is waartegen hier exact geprotesteerd werd. Maar het gaat dus sowieso niet om een protestactie tegen de recente beslissing van de Franse regering. Ook op Twitter werd het nieuws al ontkracht, door onder andere factcheckers ‘Arbiter’ en Peter Burger.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Volkskrant over aankondiging Macron (gearchiveerd)

Foto op pagina Hôpitaux en lutte (gearchiveerd)

Facebookpagina Hôpitaux en lutte

Factcheck Knack (gearchiveerd)

Blog Hôpitaux en lutte (gearchiveerd)

Arbiter op Twitter (gearchiveerd)

Peter Burger op Twitter (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com