Hugo de Jonge kreeg twee coronaprikken, twee andere foto's in collage zijn verouderd

12.7.2021, 13:04 (CEST)

Een collage met vier foto’s van Hugo de Jonge die zijn mouw opstroopt voor een prik doet de ronde op sociale media (hier gearchiveerd) "Hugo krijgt zijn 4e prik!", staat er bij de foto’s geschreven, wat lijkt te insinueren dat de demissionair gezondheidsminister al vier keer een coronavaccin ontving. Bijna hetzelfde verhaal ging in juni 2021 al rond, maar toen bestond de collage uit drie foto’s.

Beoordeling:

De online berichten doen het lijken alsof alle foto’s werden gemaakt bij een coronavaccinatie. Dit klopt niet. De twee foto’s waarbij De Jonge geen mondkapje draagt, werden gemaakt bij zijn griepprik in 2018 en 2019. De twee foto’s met mondkapje zijn wel recent en van zijn eerste en tweede coronavaccinatie.

Feiten:

In een dpa-factcheck van 7 juni 2021 werd al duidelijk dat de foto’s in de collage waar De Jonge geen mondkapje draagt (2 en 4), werden genomen op 1 november 2018 en 9 december 2019. In beide jaren kreeg de demissionair minister de griepprik. De prik waarbij De Jonge een lichtblauwe trui draagt is wel van de Jonge’s eerste coronavaccinatie, op 4 juni 2021. In eerdere online berichten werd met deze drie foto’s al gesuggereerd dat De Jonge drie coronaprikken kreeg. Dat is destijds al ontkracht.

Nu de Jonge ook zijn tweede coronaprik heeft gekregen, op 9 juli 2021, komen de suggesties over een buitenproportioneel aantal prikken opnieuw op gang. Dit keer is ook de foto die bij de tweede coronaprik werd gemaakt, en op het twitteraccount van de demissionair minister verscheen, toegevoegd.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge werd dus echt maar twee keer gevaccineerd tegen COVID-19. De andere twee foto’s van prikken zijn van eerdere jaren.

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck

Griepprik 2018 (gearchiveerd)

Griepprik 2019 (gearchiveerd)

Eerste coronavaccinatie De Jonge(gearchiveerd)

Tweede coronavaccinatie De Jonge (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com