Nepmemo van Imperial College Londen over 'permanente lockdown' in VK
1.7.2021, 17:06 (CEST)
Een gelekte memo van de Engelse universiteit Imperial College London (ICL) zou onthullen dat het Verenigd Koninkrijk vanaf midden juli in een "permanente lockdown" zou gaan. Althans, dat is wat moet blijken uit screenshots van een e-mail met de hoofding van ICL en als onderwerp "Next steps - permanent lockdown of the UK (Private & Confidential)". De screenshots worden verspreid door Nederlandse websites als Eindtijdnieuws en Niburu en bereikten zo ook Facebook.
Beoordeling:
De memo is nep, zo bevestigde het Imperial College London. De berichten zijn dan ook fout.
Feiten:
Het memorandum zou afkomstig zijn van prof. Neil Ferguson, een epidemioloog verbonden aan het ICL, en verstuurd zijn naar verscheidene Britse dokters en medische professionals.
Maar de memo is volledig gefabriceerd en "overduidelijk nep", zo bevestigde het Imperial College London via een bericht op hun website. "De nepmemo werd niet geschreven door Neil Ferguson. Het is een compleet fout stuk desinformatie dat gemaakt en verspreid werd door extremisten en heeft geen enkele connectie met het Imperial College London, de overheid van het VK of diens wetenschappelijke adviseurs", klinkt het ook nog.
Wie het document van naderbij bekijkt ziet ook dat er een en ander aan schort. Het document bevat opmerkelijke details en foute beweringen. Er worden verschillende samenzweringstheorieën overgenomen, zoals het idee dat de deltavariant van het SARS-CoV-2-virus eigenlijk hooikoorts is. Hoewel de symptomen op elkaar kunnen lijken, is de deltavariant wel degelijk echt en een variant van het coronavirus.
Ook een financiële crisis en globale waterschaarste worden aangehaald met verwijzing naar het "WEF/Shwaab plan". Dat verwijst naar de samenzweringstheorie rond de "Great Reset".
Links:
Statement van Imperial College London (gearchiveerd)
Factcheck Check Your Fact (gearchiveerd)
prof. Neil Ferguson (gearchiveerd)
Gelijkenissen en verschillen hooikoorts-deltavariant (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com