Opvallend beeld met badkamerschrobbers als defibrillator komt uit soapserie

27.05.2021, 13:24 (CEST)

Een collage van drie foto’s zorgt voor gelach en vraagtekens op sociale media. Op de foto’s is een dokter te zien die een patiënt probeert te defibrilleren. Hij lijkt daarvoor alleen geen defibrillator te gebruiken, maar een schoonmaakborstel voor de badkamer. De afbeelding werd zonder verdere context of claims op Facebook geplaatst (hier gearchiveerd), maar in de reacties zeggen mensen bewijs te zien dat zij worden 'belazerd'. De foto’s werden al meer dan zestig keer gedeeld, bijvoorbeeld met het bijschrift 'Wat worden we genept. En de meesten geloven de overheid'.

Beoordeling

Op de afbeelding worden inderdaad de schrobbers gebruikt in plaats van een echte defibrillator. Het is daarentegen geen echte dokter. Dit is een beeld uit een Indiase soapserie-aflevering uit augustus 2020. Het opvallende rekwisiet werd toen ook al opgemerkt, en de beelden gingen viral. De Nederlandse facebookpost mist context en leidt zo tot verkeerde conclusies.

Feiten

De beelden komen uit de televisiesoap Krishnakoli, van het kanaal Zee Bangla. Dit is een Indiaas tv-kanaal wat series in het Bengalees uitzendt.

Toen de aflevering met de nep-defibrillator in augustus 2020 online kwam, zorgde dit al voor veel reacties op twitter. In een rap tempo werden de beelden verspreid en tot een meme gebombardeerd. De producent van de soap gaf later uitleg aan het Indiase entertainmentnieuws-medium ETimes-TV. Volgens de producent was het een onbedoelde fout. "Het was niet mogelijk om alle nodige producten te regelen voor alle scènes. We gebruiken rekwisieten en maken die zo realistisch mogelijk," zei hij. "Als we dit hadden geverfd, had niemand het gemerkt. Dit doen we meestal ook, maar dit is ons door de vingers geglipt."

Er is hier dus sprake van een verkeerd rekwisiet in een soapserie, niet van een echte situatie. Er is dus geen connectie met de coronapandemie. Ook dient het niet als bewijs voor bedrog of vuil spel door overheden of media.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Over Krishnakoli (gearchiveerd)

Over reacties op Twitter (gearchiveerd)

Reactie producent (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com