Oude Palestijnen bezoeken koppel dat in Israel geboren is

01.06.2021, 09:08 (CEST)

Toont deze afbeelding een oud Palestijns echtpaar dat kijkt naar het Joods echtpaar uit Brooklyn dat hun huis heeft gestolen? Dat beweren althans verschillende sociale mediagebruikers, waarin de Instagrampagina 'allochtonenbijeen_' (hier gearchiveerd). "Stel je voor een groep Israëlische kolonisten stormen je huis binnen met geweld en gooien al je spullen naar buiten", valt er bij de post te lezen. Maar wat klopt daar precies van?

BEOORDELING: Het bericht is grotendeels juist, maar bevat ook onwaarheden. De afbeelding komt uit een reportage van Al Jazeerah, waarin een journalist het bejaard Palestijns koppel naar de plaats van hun vorige huis bracht. Er wordt echter nergens gezegd waar de huidige eigenaars vandaan komen, noch dat het Israëlische kolonisten zouden zijn die met geweld het huis zouden bestormen. De huidige bewoners verklaren aan dpa dat ze in Israel geboren zijn.

FEITEN: Het bericht wordt sinds begin mei in verschillende talen gedeeld op sociale media. Hoewel de beschrijving van de afbeelding verschilt van post tot post, zijn er telkens een aantal elementen aanwezig: een oud Palestijns koppel dat uit hun voormalig huis is gezet en een Joods echtpaar uit Brooklyn (New York).

Het beeld is afkomstig uit een reportage van de nieuwszender Al Jazeera (minuut 2:20) uit mei 2020 op het kanaal van Rima Najjar Merriman, voormalig professor Engelse literatuur aan de universiteit van Al-Quds op de Westelijke Jordaanoever. Het klopt dat in de reportage een bejaard Palestijns koppel wordt teruggebracht naar de plaats waar ze vroeger woonden. In 1948 werd hun huis in beslag genomen door Joodse burgers, tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog. Dat blijkt uit de vertaalde transcriptie van de reportage.

"Hier blijft Abu Samir (de mannelijke helft van het koppel, red.) niet in de auto, want deze stop is de locatie waar hij het meest naar verlangde (...). "Dit was ons huis, het huis van mijn vader. Na de oorlog in '48 hebben de Joden het bezet." Na enkele minuten kwamen de bewoners van het huis naar buiten. Ze vroegen ons wat we wilden. We zeiden dat dit de eigenaar van het huis is; hoe voelen jullie het om te wonen in een huis dat is gebouwd op hun verwoest huis? "Eerlijk gezegd voel ik niets. Ik ben zeer gelukkig, het is erg fijn om hier te wonen"."

Nergens in de reportage wordt echter geduid wie het koppel is dat nu in het huis woont. In elke post op sociale media ontbreekt ook de bronvermelding. Aangezien het om een unieke reportage gaat, is het quasi onmogelijk om met zekerheid te stellen dat het om een Joods koppel uit Brooklyn zou gaan. Ook factcheckers van Snopes controleerden in het verleden deze afbeelding.

Via Google Maps en de informatie uit de reportage kon dpa achterhalen waar het huis exact staat. Het aangrenzende Carmel Heart Mansion contacteerde het Israelisch koppel, dat vertelde dat ze in Israel geboren zijn en niet in Brooklyn. Ook hebben ze volgens die informatie het huis zelf gebouwd, wat overeenkomt met de reportage van Al Jazeera. Op de site stond echter rond 1948 nog het huis van de vader van Abu Samir, dat uiteindelijk zou zijn afgebroken.

Ook wordt er in de reportage gezegd dat de Palestijnen er tientallen jaren geleden woonden (rond de oorlog in '48). Het koppel vertelt niet over hoe die uitzetting precies verliep, waardoor men onmogelijk met zekerheid kan stellen dat de beschrijving in de Instagrampost klopt: "Een groep Israëlische kolonisten stormen je huis binnen met geweld en gooien al je spullen naar buiten. En zeggen dat je huis moet verlaten". Ook valt dat niet uit te sluiten; verschillende media beschrijven gelijkaardige situaties waarbij Palestijnen uit hun huis werden gezet.  

Links

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2898359230409766&id=100007071524511 (gearchiveerd: http://dpaq.de/HUrFv)

Post op Instagram: https://www.instagram.com/p/CPLKj72JX5O/

Bericht op Facebook 2: https://www.facebook.com/art.art.165685/posts/2844791932427767 (gearchiveerd: http://dpaq.de/NWOXM)

Bericht op Twitter: https://twitter.com/YassSomali/status/1394716683743473665 (gearchiveerd: http://dpaq.de/cP5LE)

Reportage Al Jazeera: https://www.youtube.com/watch?v=Sl-Kvvk1oyY (gearchiveerd: http://dpaq.de/OxpIa)

Factcheck Snopes: https://www.snopes.com/fact-check/palestinians-lose-home-israelies/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/7J3y7)

Artikel ABC News: https://abcnews.go.com/International/wireStory/palestinians-fear-loss-family-homes-evictions-loom-77595319 (gearchiveerd: http://dpaq.de/dAXJF)

Artikel RR: https://www.aa.com.tr/en/middle-east/sheikh-jarrah-neighborhood-in-jerusalem-the-full-story/2233523 (gearchiveerd: http://dpaq.de/fwFcz)

Google Maps: https://www.google.com/maps/@32.6490605,34.9893823,3a,75y,322.97h,90.99t/data=!3m9!1e1!3m7!1sONZUb5pNk55ojSebMShjzA!2e0!7i13312!8i6656!9m2!1b1!2i38 (gearchiveerd: http://dpaq.de/zCQ5G)

Carmel Heart Mansion

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com