Geen bewijs voor oude bewering rond WHO en president van Madagascar

5.5.2021, 15:24 (CEST)

Woedt er een schandaal bij de WHO? Een screenshot van een artikel dat gedeeld wordt op sociale media (hier gearchiveerd) zou dat moeten aantonen. De Wereldgezondheidsorganisatie zou de president van Madagascar 20 miljoen dollar hebben aangeboden om hun preventief coronamedicijn 'covid-organics' te saboteren met wat vergif. Het zuidoostelijke Afrikaanse eiland zou daar niet zijn op ingegaan en zou uit de WHO gestapt zijn.

BEOORDELING: De beweringen zijn fout. Madagascar is nog steeds lid van de WHO en de Malagassische president werd geen omkoopsom van 20 miljoen dollar aangeboden om het 'coronamedicijn' dat het land ontwikkelde te vergiftigen. De claim dateert al van mei 2020 en werd al meermaals weerlegd.

FEITEN:

De screenshot van het artikel dat wordt gebruikt als bewijs voor de beweringen dateert al van het voorjaar van 2020 en is afkomstig van de blog van een Ghanese journalist. Verschillende versies van het verhaal circuleerden toen online en het werd internationaal gefactcheckt, van Brazilië tot in de Filipijnen en in Afrika zelf.

De oorsprong van het bericht valt te herleiden naar een interview van president Rajoelina met France24 van 11 mei 2020, waarvan ook een Engelse vertaling verscheen.

Daarin verdedigde hij inderdaad een Malagassisch medicijn, Covid-Organics, tegen COVID-19. Op het middel kwam kritiek, onder andere van de WHO, omdat het niet klinisch was getest. Verder hekelde Rajoelina ook de internationale attitude tegenover het middel. Volgens hem wordt er enkel zo afwijzend gereageerd omdat het ontwikkeld is in Afrika en niet in het westen.

Maar nergens werd er gesproken over een poging tot omkoping van de WHO, en Madagascar is nog steeds lid van de organisatie. De bewering is ook in geen enkel ander interview met de Rajoelina.

Desondanks alle kritiek blijft president Rajoelina geloven in het middel, een thee dat traditionele Malagassische planten zoals artemisia bevat. In de zomer van 2020 werd een klinische studie aangevat om het middel te testen, maar begin dit jaar bevond het project zich nog steeds in de tweede fase van het klinisch onderzoek. In april 2021 werd bekendgemaakt dat Madagascar toch coronavaccins zal aankopen, nadat het eerst verkoos om de pandemie in te dijken met Covid-Organics.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/aaron.devries.315/posts/1593804954343466 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ToqMQ)

Fiche Madagscar WHO: https://www.who.int/countries/mdg/

Bron screenshot: https://aobrempongnana.wordpress.com/2020/05/15/who-offered-me-20million-dollars-to-put-a-little-toxic-in-my-covid-19-remedy-madagascar-president-exposes-who/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/Cpn9j)

Interview France24 mei 2020: https://www.france24.com/en/africa/20200512-exclusive-madagascar-s-president-defends-controversial-homegrown-covid-19-cure (gearchiveerd: http://dpaq.de/bMLih)

Factcheck van Africacheck: https://africacheck.org/fact-checks/fbchecks/no-madagascar-president-didnt-say-interview-who-offered-him-20m-poison-covid

Factcheck Agencia Lupia: https://piaui.folha.uol.com.br/lupa/2020/06/03/verificamos-madagascar-oms-covid/

Factcheck Rappler: https://www.rappler.com/newsbreak/fact-check/madagascar-president-says-who-offered-millions-poison-coronavirus-cure

Artikel BBC over kritiek: https://www.bbc.com/news/world-africa-52633630 (gearchiveerd: http://dpaq.de/lkjBz)

AfricaNews Coronavaccins in Madagascar: https://www.africanews.com/2021/04/01/madagascar-joins-the-covid-19-vaccine-covax-programme/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/rUfPZ)

Update klinische proeven: https://www.devex.com/news/africa-s-attempt-to-regulate-traditional-medicine-fails-to-gain-traction-98999 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZuXxP)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com