Duitse en Nederlandse horecavergunning blijven geldig ondanks gedwongen sluiting

24.03.2021, 14:23 (CET)

Meerdere Facebookgebruikers (hier gearchiveerd) beweren dat de vergunningen van horecagelegenheden in Duitsland niet meer verlengd zullen worden. De reden? Het feit dat ze al een jaar (gedwongen) gesloten zijn. In Nederland zou hetzelfde staant te gebeuren.

BEOORDELING: De bewering is fout. In sommige Duitse deelstaten kan een vergunning inderdaad verlopen als de horecagelegenheid een jaar dicht is geweest. Maar de gedwongen sluiting door de coronamaatregelen gelden als een uitzondering. In Nederland is er een gelijkaardige automatische overmachtsregel van toepassing.

FEITEN: In paragraaf 8 van de Duitse horecawet staat dat de vergunning vervalt als er een jaar lang geen activiteit plaatsvond. Maar die termijn kan worden verlengd als er een belangrijke reden is. De coronamaatregelen gelden als belangrijk reden. Het verlopen van de vergunning geldt niet voor bedrijven die bijvoorbeeld gezorgd hebben voor een afhaal- of bezorgdienst.

Een aantal horecagelegenheden in Duitsland (het gaat hier vooral om bars, clubs, en discotheken) is gesloten sinds 16 maart 2020. Ze zijn inmiddels dus al langer dan een jaar dicht. De regeling is niet gecentraliseerd door de Duitse federale staatsstructuur, en meerdere deelstaten hebben verschillende regels.

In sommige deelstaten, zoals in Rheinland-Pfalz, is de vervaltermijn automatisch verlengd met een jaar. In andere deelstaten moet dan weer een aanvraag ingediend worden om de vergunning te verlengen. Dat is onder andere het geval in ondere andere Baden-Württemberg.

In Nederland is de situatie gelijkaardig: een vergunning op basis van de Drank- en Horecawet kan vervallen als er een jaar geen gebruik werd gemaakt van de vergunning. Maar ook hier heeft dat niet als gevolg dat horecagelegenheden hun vergunning kwijtgeraken.

De coronamaatregelen en de gedwongen sluiting kan een vergunninghouder niet worden toegerekend en levert daarom overmacht op. Op grond van de coronamaatregelen in Nederland kan dus niet zomaar worden overgegaan tot het intrekken van vergunningen.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/karin.keser/posts/4340756049287373 (gearchiveerd: http://dpaq.de/i5iYb)

Eerste Duitse lockdown 16/03/2020: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/buerokratieabbau/vereinbarung-zwischen-der-bundesregierung-und-den-regierungschefinnen-und-regierungschefs-der-bundeslaender-angesichts-der-corona-epidemie-in-deutschland-1730934 (gearchiveerd: http://dpaq.de/kzoDh)

Paragraaf 8 Duitse federale horecawet: https://www.gesetze-im-internet.de/gastg/__8.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/iQxE4)

Coronamaatregelen als uitzondering (Baden-Württemberg): https://wm.baden-wuerttemberg.de/de/service/presse-und-oeffentlichkeitsarbeit/pressemitteilung/pid/gaststaettenerlaubnis-erlass-zur-fristverlaengerung-in-der-corona-pandemie/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/T72Q6)

Rheinland-Pfalz: https://add.rlp.de/fileadmin/add/Corona/GEWERBERECHT_-_Allgemeinverfuegung.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/3gHMh)

Art. 33 Drank- en Horecawet: https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0002458&paragraaf=4&artikel=33&z=2017-12-31&g=2017-12-31 (gearchiveerd: http://dpaq.de/QTPgn)

Definitie overmacht: https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0005289&boek=6&titeldeel=1&afdeling=9&paragraaf=1&artikel=75&z=2020-07-01&g=2020-07-01 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Ailqk)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com