Geen enkel bewijs van verkiezingsfraude met stembrieven van overledenen in de VS

19.11.2020, 12:21 (CET)

"Al deze namen op de lijst hebben 2 dingen met elkaar gemeen", schrijft een Facebookpagina. De mensen op de lijst zouden niet enkel op Joe Biden gestemd hebben, ze zouden ook al een tijdje dood zijn. De post is vergezeld van screenshots van een lijst met ruim duizend namen, waar mensen op staan die vaak al een eeuw geleden geboren zijn. (hier gearchiveerd)

BEOORDELING: Er is geen enkel legitiem bewijs dat overleden mensen gestemd hebben in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, of dat er inderdaad enige verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden. 

FEITEN: Een zoektocht naar de oorsprong van de screenshots leidt naar de website van Amerikaanse conservatieve Republikeinse activist Charlie Kirk, en zo naar een website waar de volledige lijst te lezen is. Hij zegt dat de lijst afkomstig is uit de strijdstaat Michigan. De exacte oorsprong is onbekend. Kirk kwam al eerder in aanraking met misinformatie over de verkiezingen.

Geruchten dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november frauduleus verlopen zouden zijn blijven aanhouden. Een populair gerucht is dat overleden mensen gestemd hebben, en dan overweldigend in het voordeel van Joe Biden. Dpa schreef eerder al een factcheck over een gelijkaardige bewering met dode kiezers in Pennsylvania.

En ook hier lijkt er wat aan de hand te zijn met de lijst. Lokale krant the Detroit Free Press onderzocht samen met Politifact Michigan een gelijkaardige lijst. Verscheidene mensen leven nog. Zo ook Imo Oliver, die ook op deze lijst voorkomt. Zij is levend en wel en heeft gestemd. Ook de BBC kwam tot dezelfde conclusie. Dpa heeft zelf meerdere namen op de lijst levend en wel gevonden via de database met geregistreerde kiezers, de database met inwoners van Michigan en publiek toegankelijke overlijdensberichten.

Verscheidene factcheckers hebben zich ook al over het gerucht gebogen, met hetzelfde resultaat: er is geen enkel legitiem bewijs dat de namen van overledenen zijn gebruikt om frauduleus te stemmen in de presidentsverkiezingen. Er is geen enkele serieuze indicatie dat er fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen, op welke manier dan ook.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/RelevantToday7/posts/3426847054101559 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZDQhJ)

Artikel Charlie Kirk: https://charliekirk.com/news/graveyard-vote-check-out-the-massive-list-of-joe-bidens-dead-supporters-in-michigan/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/LHVqN)

Over Charlie Kirk: https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election-2020/charlie-kirk-twitter-mail-in-ballot-misinformation-turning-point-usa-trump-b1157145.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/E5d5y)

Lijst op Pastebin: https://pastebin.com/XEi5Uy6t (gearchiveerd: http://dpaq.de/Lixdo)

Dpa factcheck over "overleden kiezers" in Pennsylvania: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201110-99-282097

Factcheck Detroit Free Press: https://eu.freep.com/story/news/local/michigan/detroit/2020/11/06/no-evidence-thousands-dead-people-cast-ballots-wayne-county/6195468002/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/Loz45)

Factcheck BBC: https://www.bbc.com/news/election-us-2020-54874120 (gearchiveerd: http://dpaq.de/9p9JS)

Factcheck USA Today: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2020/11/08/fact-check-false-claim-14-k-dead-people-voted-michigan/6201900002/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/O5o3o)

The Guardian, geen bewijs van fraude: https://www.theguardian.com/us-news/2020/nov/13/no-evidence-of-us-election-says-coalition-of-federal-and-state-officials (gearchiveerd: http://dpaq.de/qCGgb)

Euronews, geen dode stemmers, geen verkiezingsfraude: https://www.euronews.com/2020/11/12/debunked-dead-voters-ballots-not-evidence-of-widespread-us-election-fraud (gearchiveerd: http://dpaq.de/twDCi)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com