Vruchtensap geeft geen positief resultaat op een corona sneltest
17.11.2020, 10:42 (CET)
Op Facebook circuleert een filmpje waarin een man vruchtensap in een corona sneltest spuit en een positief resultaat te zien krijgt. De man in het filmpje spreekt Pools en toont hoe de corona sneltest een positief resultaat weergeeft. "Ik kreeg dit filmpje en er word dus een test gedaan met appelsap", valt er te lezen in het bijschrift.
BEOORDELING: Het filmpje toont geenszins dat de corona sneltest niet zou werken. Verschillende zaken wijzen erop dat het voorbeeld in scène is gezet om bewust te misleiden. Alleen de reeds uitgepakte test die al op tafel lag, toont een positief resultaat. De andere, nieuwe test reageert niet op het appelsap.
FEITEN: In het begin van het filmpje zien we dat een corona sneltest wordt uitgepakt en naast een tweede sneltest wordt gelegd op een tafeltje. Met zijn gezicht naar de camera neemt de man een spuit en zuigt hij een hoeveelheid vloeistof uit een fles die volgens het etiket gevuld is met vruchtensap. Ook drinkt de man mogelijk eerst bewust van de fles om speeksel toe te voegen. Hij voegt de vloeistof toe aan beide tests.
Het is duidelijk dat enkel de test die al uitgepakt op de tafel lag, na ongeveer een minuut - als enige test - een positief resultaat toont. Opvallend, want volgens de Amerikaanse fabrikant Healgen wordt het testresultaat pas getoond na "2 tot 10 minuten" en kan het resultaat niet binnen het kwartier worden geïnterpreteerd. Dat bevestigt het feit dat de eerste test op voorhand was voorbereid of dat het eindresultaat na 15 minuten niet bekend werd gemaakt. Ook is de sneltest een tijd uit beeld geweest, waardoor ook er de mogelijkheid was om de tests te verwisselen. Ook dat valt niet met zekerheid te zeggen, maar behoort tot de opties.
De corona sneltest die in de video wordt gebruikt, zijn van de Amerikaanse fabrikant Healgen. Het testmateriaal is bedoeld voor medisch personeel. Verschillende elementen in de video wijzen er ook op dat de man inderdaad als amubulancier of verpleger werkt. Op het rode jasje op de achtergrond valt de inscriptie "Ratownik Medyczny" te lezen, wat kan worden vertaald als 'ambulancier' of 'paramedicus'. Dat zou verklaren waarom hij zoveel sneltestkits heeft.
Bovendien verraadt het aantal uitgepakte tests in de video ook de onbetrouwbaarheid van de boodschap. Een handvol corona sneltests zijn al uitgepakt en hebben op sommige plaatsen verkleurde resultatenvensters. Dit zou erop kunnen wijzen dat er al experimenten zijn uitgevoerd, totdat het bedrog werd geregistreerd. Dpa voerde ook al een Franstalige factcheck uit naar dit bericht. Ook andere factcheck-instellingen namen het al onder de loep.
---
Links:
Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/marcel.vandelaar.3/posts/4001784456516237 (gearchiveerd: http://dpaq.de/J5YEy)
Facebookvideo: https://cdn.lbryplayer.xyz/api/v3/streams/free/Du-JUS-DE-POMME-d%C3%A9tect%C3%A9-comme-POSITIF-au-TEST-COVID/34108bbe713b37c8f2d7a2f9fb70bae4cd29111c/d3a6c6 (gearchiveerd: http://dpaq.de/HuKLt)
Healgen-test: https://www.menarinidiagnostics.be/fr-fr/home/produits-de-laboratoire/covid-19/covid-19-igg-igm-rapid-test-cassette/features (gearchiveerd: http: / /dpaq.de/MpDfs)
Healgen over testinterpretatie (punt 4 van de gebruiksaanwijzing): https://www.healgen.com/if-respiratory-covid-19 (gearchiveerd: http://dpaq.de/AS14p)
Afbeelding rood jasje met Ratownik Medyczny inscriptie, afbeelding van Polsat News TV-kanaal: https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-06-06/ratownicy-medyczni-ze-szpitala-w-jarocinie-zlozyli-wypowiedzenia -z-pracy /? ref = powiazane (gearchiveerd: http://dpaq.de/05fnq)
Franstalige factcheck dpa: https://dpa-factchecking.com/belgium/201113-99-321563/
Factcheck Demagog: https://demagog.org.pl/fake_news/nagranie-z-sokiem-udowadnia-nieskutecznosc-testow-fake-news/?fbclid=IwAR2bUOHSVj9RGoxv3ykAPrlPM00ycLCyOdyvbaBozBEgpWhNawdZJLp4w-A
---
Contact met het dpa-feitencheckteam:factcheck-belgium@dpa.com