Geen bewijs dat overledenen gestemd hebben in de Amerikaanse presidentsverkiezingen

10.11.2020, 17:45 (CET)

Het idee dat er verkiezingsfraude is gepleegd bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een hardnekkig gerucht dat blijft rondwaren op sociale media. Zo zouden al ruim vijf jaar overleden mensen gestemd hebben en in de strijdstaat Pennsylvania zouden zeker 21.000 mensen vanuit het hiernamaals op de stemlijsten staan. Maar dat is daar van aan? (Facebookposten gearchiveerd hier, hier en hier)

BEOORDELING: Er is geen bewijs dat dode mensen gestemd hebben in de presidentsverkiezingen. De oorsprong van het gerucht komt van een lopende rechtszaak over de verondestelde aanwezighed van overledenen op kiezerslijsten in Pennsylvania.

FEITEN: Rudy Giuliani, de persoonlijke jurist van Donald Trump, tweette eind vorige week op basis van een artikel van de rechtse publicatie Breitbart dat er minstens 21.000 overledenen op de stemlijsten in Pennsylvania staan.

Aan de basis van het foute gerucht ligt een rechtszaak. Het begon allemaal in oktober 2020, toen de Public Interest Legal Foundation (PILF) een rechtszaak aanspande tegen Kathy Boockvar, het hoofd van de staatsregering in Pennsylvania. Die conservatieve juridische groep specialiseert zich in rechtszaken over verkiezingsrecht. 

In de eis beschuldigen ze Boockvar ervan dat er ruim 21.000 overleden inwoners van Pennsylvania op de kiezerslijst blijven staan, terwijl de wet voorschrijft dat die moeten verwijderd worden. Daarmee faalt de overheid in "redelijk onderhoud" van de kiezerlijsten, aldus de advocaten van PILF.

Hoewel er op 10 november 2020 nog geen uitspraak was in de zaak uitte de rechter wel zijn twijfels over de eis in een memorandum. Hij trekt het cijfer in vraag en baseert zich ook op het gebrek aan tijd om het bewijs grondig te onderzoeken voor de verkiezingen. Daarom weigerde hij actie te ondernemen voor de verkiezingen, om zo niemand het recht om te stemmen te ontzeggen, indien zou blijken dat er inderdaad levende mensen op de lijst van PILF zouden staan.

Ook de bewering dat er stemmen opduiken van Amerikanen die al ruim vijf jaar dood zijn vindt zijn oorsprong in de eis van PILF. Zij beweren in hun vordering dat bijna de helft van de geclaimde 21.000 geregistreerde overleden kiezers al langer dan vijf jaar dood is.

Maar op een kieslijst staan en stemmen zijn nog twee verschillende dingen in een land waar er geen stemplicht is zoals in de Verenigde Staten. Kortom, er is geen bewijs dat er doden gestemd hebben in de presidentsverkiezingen. Daar gaat de rechtszaak ook helemaal niet over. Aan de New York Times zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie in Pennsylvania dat er "momenteel geen bewijs is dat een overleden persoon gestemd heeft in de verkiezingen van 2020."

---
Links:

Facebookpost I: https://www.facebook.com/klaasgerardjumelet/posts/164842191976534 (gearchiveerd: http://dpaq.de/z0ZSk)

Facebookpost II: https://www.facebook.com/mireille.schilderbien/posts/3421294414627586 (gearchiveerd: http://dpaq.de/uVYWl)

Facebookpost III: https://www.facebook.com/realCommonSenseTV/posts/361482741940313 (gearchiveerd: http://dpaq.de/uYqwn)

Tweet Rudy Giuliani: https://twitter.com/RudyGiuliani/status/1324747799641100288 (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZIMm7)

Public Interest Legal Foundation: https://publicinterestlegal.org/about-us/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/FPiJJ) en https://www.courtlistener.com/docket/18545229/public-interest-legal-foundation-v-boockvar/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/fotGO)

Kathy Boockvar: https://www.dos.pa.gov/about-us/Pages/Secretary-of-the-Commonwealth.aspx (gearchiveerd: http://dpaq.de/M0obn)

Factcheck New York Times: https://www.nytimes.com/2020/11/06/technology/dead-voters-pennsylvania.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/dB7F7)

De rechtszaak: https://www.courtlistener.com/docket/18545229/public-interest-legal-foundation-v-boockvar/

Memorandum van de rechter: https://www.courtlistener.com/recap/gov.uscourts.pamd.126730/gov.uscourts.pamd.126730.29.0.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/r9ZPG)

---
Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com