Geen ongeval met "veel doden" in Putte op 21 oktober 2020

23.10.2020, 17:54 (CEST)

In een post op Facebook wordt beweerd dat er "vandaag in onze stad" een verkeersongeval heeft plaatsgevonden dat heeft "geleid tot veel doden en gewonden". De posting staat op de Facebook-pagina "Putte!! putte-kapellen, putte-stabroek, putte-woensdrecht" waarop normaal lokaal nieuws staat. De politie zou "nog steeds op zoek" zijn naar familie van slachtoffers. Bij de tekst is een foto geplaatst van een flink beschadigde auto en een link die zou leiden naar "de foto’s van de slachtoffers".

BEOORDELING: De stelling is fout. Op de aangegeven dag heeft volgens de politie in Putte geen ongeluk met veel doden plaatsgevonden. De gepubliceerde foto is oud.

FEITEN: Het Kempense grensdorp Putte is verdeeld tussen de Nederlandse gemeente Woensdrecht in de provincie Noord-Brabant en de Belgische gemeentes Kapellen en Stabroek in de provincie Antwerpen. Een woordvoerder van de Noord-Brabantse politie zegt tegen dpa dat er sprake is van "fakenews" – een ongeluk met "veel doden" zou zeker niet onopgemerkt blijven bij de politie. De Vlaamse Politiezone Noord laat weten dat het "uiteraard niet gebeurd is en dat het om internet-oplichting gaat".

De foto bij de post is ook niet pas in oktober 2020 genomen. Hij heeft in juli en augustus 2020 ook al op Facebook gestaan bij verhalen over ongelukken die dezelfde dag gebeurd zouden zijn.

De link bij de post wordt door virusscanner F-Secure geblokkeerd. Internetgebruikers zonder goede beveiliging komen mogelijk op een schadelijke website terecht, waar sprake is van phishing. Daarbij proberen criminelen burgers inloggegevens te ontfutselen voor bijvoorbeeld online banking of hun e-mail- of Facebook-account. Het Nationaal Cyber Security Centrum van het Ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt dat men nooit moet klikken op links van onbekende afzenders. Ook de politie heeft een aparte pagina waarop wordt gewaarschuwd voor de gevaren van phishing.

---
Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/groups/242583339177069/permalink/2950741448361231/

(gearchiveerd: https://archive.vn/lboEd )

Eerdere publicatie van de foto in juli:

https://www.facebook.com/WT-dans-un-film-kk1-arrive-chante-kk1-arrive-pis-chante-pareille--317046097858/

(gearchiveerd: https://archive.vn/pyN0a )

Eerdere publicatie van de foto in augustus:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3014388538659883&id=829667913798634

(gearchiveerd: https://archive.vn/q0UpK )

Nationaal Cyber Security Centrum over phishing:

https://www.ncsc.nl/onderwerpen/phishing

(gearchiveerd: http://dpaq.de/NtCS8 )

Politie-pagina die waarschuwt voor phishing:

https://www.politie.nl/themas/phishing.html

(gearchiveerd: http://archive.vn/iExpp)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com