Huisartsengenootschap heeft advies tegen coronatherapie met HCQ niet veranderd

2.10.2020, 15:03 (CEST)

In een post op Facebook wordt gesteld: "YES!! Hydroxychloroquine mag weer gebruikt worden. Dit is besloten door het NHG". Er wordt gesproken van een "prachtige overwinning" voor huisarts Rob Elens, die zich inzet voor het gebruik van het malariamiddel tegen COVID-19 door de huisarts. Het zou "bewezen" zijn dat hydroxychloroquine (HCQ) in combinatie met onder meer zink "mensen geneest" van COVID-19.   

BEOORDELING: De stellingen zijn fout. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft zijn eerdere negatieve advies niet bijgesteld: HCQ, al dan niet in combinatie met andere middelen, wordt afgeraden voor therapie tegen het nieuwe coronavirus buiten het ziekenhuis. Er wordt zelfs voor thuistherapie gewaarschuwd wegens het risico op ernstige bijwerkingen. Voor de werkzaamheid van de combinatietherapie is geen enkel bewijs. Huisartsen mogen wel HCQ voorschrijven tegen malaria, maar dat was altijd al zo.

FEITEN: Het NHG plaatste op 28 augustus een bericht op zijn website onder de kop "HCQ-(combinatie)therapie afgeraden bij COVID-19 in de eerste lijn". Een woordvoerster van het NHG bevestigde een maand later aan dpa dat dat advies sindsdien niet is veranderd.

Op 28 augustus werd al meegedeeld dat een eerder negatief advies ook toen niet werd aangepast op basis van nieuw literatuuronderzoek: "Hiermee is er geen reden voor aanpassing van de bestaande richtlijnen en werkwijzen rondom corona." Het standpunt blijft onveranderd dat vanwege het risico op ernstige bijwerkingen, met name hartklachten, gebruik buiten het ziekenhuis niet kan worden aanbevolen. En de werkzaamheid van HCQ-combinatietherapie is juist niet bewezen: "Hierbij werd geen effect aangetoond van HCQ-(combinatie)therapie bij de onderzochte patiëntengroep."

Eerder publiceerde dpa al een factcheck over de werkzaamheid van de HCQ-combinatietherapie met als conclusie: "Hydroxychloroquine, azithromycin en zinksulfaat vormen geen medicijn tegen COVID-19".

Van "mag weer gebruikt worden" in algemene zin kan ook geen sprake zijn: als malariatherapie bleef HCQ altijd toegestaan. De NHG-woordvoerster: "Er zijn wel andere (specialistische) indicaties voor HCQ zoals malaria en reumatoïde artritis. Het is daarom niet verboden om als arts dit middel voor te schrijven." Alleen gaat het dan om de behandeling van andere ziektes dan COVID-19.

---

Links:

Facebook-post: https://www.facebook.com/jolanda.bijl.50/posts/1532092813665434

(gearchiveerd: https://archive.vn/IvE3C )

Advies Nederlands Genootschap van Huisartsen (NGH):

https://www.nhg.org/actueel/nieuws/hcq-combinatietherapie-afgeraden-bij-covid-19-de-eerste-lijn

(gearchiveerd: https://archive.vn/Xc4Lp  )

Eerdere dpa-factcheck:

https://dpa-factchecking.com/netherlands/200803-99-26450/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com