Corona-app wordt niet automatisch gedownload door Samsung

04.09.2020, 17:00 (CEST)

In een post op Facebook wordt beweerd: "Samsung heeft bij de laatste software update’s de corona app op uw telefoon gezet!"

BEOORDELING: De stelling is fout. De gebruiker kan de corona-app alleen zelf op zijn mobiele telefoon zetten.

FEITEN: De woordvoerster van Samsung in Nederland zegt hierover: "Samsung biedt software-updates aan om het voor de gebruiker optimaal en veilig te maken. Onze software-updates installeren de Nederlandse corona-app niet op uw toestel. Voor meer informatie over software-updates ga naar onze website."

De woordvoerster van het National Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justie en Veiligheid, dat namens de Nederlandse overheid waakt over de digitale veiligheid van burgers en bedrijven, verwijst voor de kwestie door naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dat coördineert het regeringsbeleid inzake de corona-app CoronaMelder.

Een woordvoerder van het ministerie van VWS laat desgevraagd aan dpa weten: "Wat Samsung schrijft klopt. Op de telefoons hebben Apple en Google gezorgd voor de functionaliteit die nodig is, dus zij installeren niet de app zelf. Bovendien doet deze functionaliteit niets als mensen zelf niet de app hebben geïnstalleerd." Dus er kan geen sprake van zijn dat Samsung de app downloadt en in werking stelt zonder dat de telefoongebruiker dat weet.

De kritische privacy- en cyberveiligheidsdeskundige Brenno de Winter is door het ministerie van VWS ingehuurd als onafhankelijk expert. Hij is verantwoordelijk voor de beveiliging van de corona-app. Hij zegt telefonisch tegen dpa dat "niet waar" is wat in de Facebook-post staat. Hij is persoonlijk "tegen elke vorm van dwang"; burgers moeten "de vrijheid hebben om zelf te beslissen" of zij de CoronaMelder willen downloaden en activeren. De bekende privacy-activist is zelf mede-auteur van een wetsontwerp, dat onder meer het gedwongen downloaden van de app strafbaar probeert te stellen. De wet is nog niet afsluitend door het parlement behandeld en in werking getreden.

dpa publiceerde eerder twee factchecks over vermeende "stiekeme" installatie van corona-apps op mobiele telefoons. Daarin worden Belgische en Zwiterse experts aangehaald die uitleggen dat voor een andere corona-app, de Zwitserse SwissCovid, activering zonder medeweten en toestemming van de gebruiker niet mogelijk is. Ook kan de app na activering op elk moment weer worden uitgeschakeld.  

---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/chiers.bintanglima/posts/162296042099320

(gearchiveerd: https://archive.vn/4j28P )

Woordvoering Samsung Nederland:

https://news.samsung.com/nl/contact-us#:~:text=Mocht%20je%20toch%20niet%20alles,Samsung%20Klantenservice%20via%20088%2D9090100.

(gearchiveerd: https://archive.vn/fLyNm )

Webpagina van Samsung over “Android Security Updates:

https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb

(gearchiveerd: https://archive.vn/mHRsL )

Website National Cyber Security Centrum:

https://www.ncsc.nl/

(gearchiveerd: https://archive.vn/2LRJB )

Artikel over kritische privacy-deskundige Brenno de Winter:

https://www.villamedia.nl/artikel/criticaster-brenno-de-winter-ingehuurd-voor-corona-app

(gearchiveerd: https://archive.vn/brJRf )

LinkedIn-pagina van Brenno de Winter:

https://www.linkedin.com/in/brenno/?originalSubdomain=nl

Eerdere factchecks van dpa over “gedwongen download corona-apps”:

https://dpa-factchecking.com/belgium/200605-99-317679/

https://dpa-factchecking.com/switzerland/200603-99-294821/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com