Valse kettingbrief beweert dat bijna alle Facebook-accounts worden gehackt
27.7.2020, 10:40 (CEST)
"Eerst corona, dan zoiets..." getuigen tientallen mensen op Facebook. Een bericht dat massaal gecopy-pastet wordt, waarschuwt voor cybercriminelen die je account hacken. De hackers zouden met je profielfoto en naam een nieuw account aanmaken, proberen je vrienden te contacteren om uiteindelijk je leven te verpesten. Bovendien zouden bijna alle Facebook-accounts op dit moment gehackt worden, maar klopt dat wel?
BEOORDELING: Hoewel het telkens verstandig is om te waarschuwen voor cybercriminelen, is het uiterst onwaarschijnlijk dat bijna alle Facebook accounts momenteel worden gehackt. Het gaat om een valse kettingbrief uit 2016 die opnieuw opduikt. Zolang je normaal surfgedrag vertoont en de online-veiligheidsnormen volgt, is je account op Facebook veilig.
FEITEN: Voorzichtigheid tijdens het online surfen is belangrijk, maar in het bericht wordt onnodig paniek gezaaid. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat dit momenteel massaal gebeurt. De Fraudehelpdesk ziet geen stroom aan meldingen binnenkomen van gehackte Facebookaccounts, noch zijn er aanwijzingen dat de grootschalige hack in de zomer van 2020 plaatsvindt.
Ook de tijdsaanduiding van het bericht klopt niet. Volgens de post is de grootschalige hack 'momenteel' aan de gang, terwijl het bericht al enkele jaren meegaat. Nederlandstalige varianten doen volgens de website Hoaxwijzer al minstens de ronde sinds 2016. Engelstalige berichten worden al sinds 2012 gedeeld. Mogelijk circuleren de berichten nog vroeger gedeeld.
Het is wel mogelijk dat mensen je profielfoto en openbaar beschikbare informatie gebruiken om je account na te maken, of te 'clonen'. Facebook waarschuwt voor zulke oplichtingspraktijken en vraagt om de accounts te rapporteren.
---
Links:
Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/henk.gruijters.5/posts/3113443168735942 (gearchiveerd: http://dpaq.de/mt1le)
Veilig surfen De Inspecteur: https://radio2.be/de-inspecteur/10-geboden-om-veilig-te-surfen-op-het-internet (gearchiveerd: http://dpaq.de/P7qXm)
Fraudehelpdesk: https://www.fraudehelpdesk.nl/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/DTC9n)
Hoaxwijzer: http://www.hoax-wijzer.be/hoaxes/semi-hoaxsommigehackershebbenietsnieuwsgevondenzenemenjeprofielfotoenjenaamenmakeneennieuwfb-account?fbclid=IwAR1kbDK5czhGV1VxuLFykv97QmbtC5GwwG01-yG1DBgOMJkPUlR3t90DPLY (gearchiveerd: http://dpaq.de/Uoz5J)
Engels bericht: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=136688686491904 (gearchiveerd: http://dpaq.de/izclc)
Facebook 'clonen': https://www.techlicious.com/tip/facebook-account-cloning/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/b050Q)
Facebook fake account: https://www.facebook.com/help/fakeaccount (gearchiveerd: http://dpaq.de/Zbm1B)
---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com