Opsporingsbericht politie voor zwarte man is nep

09.06.2020, 17:35 (CEST)

Op Facebook is een foto geplaatst van een zwarte man die bij een antiracismedemonstratie in Rotterdam een blanke man bijna dood zou hebben geslagen. Gesuggereerd wordt dat de politie naar hem op zoek is. Bij de posting is het bekende nummer van Meld Misdaad Anoniem geplaatst. ( http://archive.vn/LAzZD )

BEOORDELING: Wat kennelijk moet lijken op een opsporingsbericht van de politie, is nep.

FEITEN: De politie is niet naar de man op zoek. Een woordvoerster van de landelijke korpsleiding van de politie laat desgevraagd weten: "Het bericht waar u naar linkt is niet afkomstig van de politie."

Volgens een woordvoerder van de plaatselijke politie in Rotterdam is er niets bekend van een incident zoals beschreven in de post, namelijk eee man die tijdens de grote antiracismedemonstratie in Rotterdam na de gewelddadige dood van George Floyd in de VS met een "boxbeugel" (het is boksbeugel) bewusteloos zou zijn geslagen. In elk geval heeft er niemand van zo'n incident aangifte gedaan.

Bij de politie is ook niets bekend over ene Daniel Gerritsen, die slachtoffer van het vermeende incident zou zijn geweest.

De post refereert aan een andere post waarin de naam Daniel Gerritsen voorkomt als link. Aangezien van de eerdere post slechts een foto wordt geplaatst, is de link niet aan te klikken.

Op Facebook staan drie personen met die naam met een eigen pagina. Een van hen is kennelijk actief in een organisatie die tegen de antiracismebeweging ageert, zoals blijkt uit uitspraken zoals "STOP #Blacklivesmatter". ( http://archive.vn/3GzqW )

Naar een foto van deze Daniel Gerritsen wordt ook verwezen op de pagina waarop de post staat, Nederland Mijn Vaderland. In de discussie op die pagina wordt veel kritiek geleverd op "linkse politiek" die overdreven inspanningen zou doen in de strijd tegen racisme. Ook zouden mensen die kritiek hebben op dat beleid, ook zelf te makkelijk het verwijt krijgen van racisme.

Op de Facebook-pagina van Gerritsen wordt verwezen naar zijn eigen website. Daarop staan leuzen als "NEDERLAND EERST", "BESCHERM ONZE MENSEN" en een foto van hem in het gezelschap van PVV-leider Geert Wilders. ( http://dpaq.de/KKJ99 )

De geloofwaardigheid van de post wordt verder ondermijnd door het feit dat de foto van de man kennelijk is gefotoshopt. Zijn sigaret zit niet in zijn mond, maar lijkt aan zijn bovenlip of snor te kleven.

Het nepopsporingsbericht is ook verspreid op Twitter door iemand die zich inzet voor het behoud van Zwarte Piet en "negerzoenen". ( http://archive.vn/uHqF7 )

Echte opsporingsberichten staan op de landelijke website van de politie, politie.nl, en zien er bijvoorbeeld zo uit: http://archive.vn/pvagd

---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/378349576290185/photos/a.378638536261289/694726324652507/?type=3&theater

(gearchiveerd: http://archive.vn/LAzZD )

Facebook-pagina van Daniel Gerritsen:

https://www.facebook.com/daniel.gerritsen.129

(gearchiveerd: http://archive.vn/3GzqW )

Website van Daniel Gerritsen:

https://danielgerritsen.nl/Home/

(gearchiveerd:  https://web.archive.org/web/20200609105929/https://danielgerritsen.nl/Home/ )

Tweet met hetzelfde nepopsporingsbericht:

https://twitter.com/Spetters599/status/1268572509634519042

(gearchiveerd: http://archive.vn/uHqF7 )

Opsporingsbericht van de politie:

https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/gezochte-personen/2020/mei/05-pinnen-met-gestolen-pinpas-distelweg-na-diefstal-pinpas-amerbos.html

(gearchiveerd: http://archive.vn/pvagd )

---
Contact met het dpa-feitencheckteam:

factcheck-netherlands@dpa.com