Van "overweldigende steun artsen voor behandeling met anti-malariamiddel tegen COVID-19" is geen sprake

05.06.2020, 17:35 (CEST)

In een post op Facebook wordt beweerd dat "een internationale enquête onder duizenden artsen het anti-malaria-medicijn hydroxychloroquine beoordeelde als de beste behandeling tegen coronavirus". De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou deze behandelingsmogelijkheid ten onrechte niet verder laten onderzoeken. (http://dpaq.de/T4PJ7)

BEOORDELING: De enquête wordt op een misleidende manier geciteerd. De WHO en nationale regeringen  moedigen onderzoek naar alle behandelmogelijkheden van COVID-19 aan.

FEITEN: Uit het persbericht van het onderzoeksinstiuut Sermo blijkt dat het bij de enquête vooral ging om het gebruik van het antimalariamedicijn hydroxychloroquine als medicijn dat kan bijdragen aan de preventie van COVID-19 bij risicogroepen. Daarmee worden vooral mensen die in de gezondheidszorg werken en in contact komen met de ziekte bedoeld, zoals artsen en verplegend personeel. Het ging in eerste instantie niet om de "beste behandeling". (http://dpaq.de/2vVYd)

Slechts een kwart van de ondervraagde artsen ondersteunt gebruik van het antimalariamiddel ter preventie. De helft van de artsen hebben het middel al zelf gebruikt of meegemaakt hoe anderen in hun omgeving het gebruiken, vooral bij zeer ernstige gevallen.

De reden hiervoor is volgens een ondervraagde arts het gebrek aan behandelingsmogelijkheden, niet de bewezen effectiviteit en onschadelijkheid van het middel.

In het persbericht herinnert men er ook aan dat alleen al in de VS meer dan 20 onderzoeken worden gedaan naar de geschiktheid van hydroxychloroquine voor de preventie en behandeling van COVID-19, onder meer aan de universiteit van New York en in de staat South Dakota.

Voor de opiniepeiling zijn meer dan 20.000 artsen in 30 landen ondervraagd. Sermo is een wereldwijd netwerk waarop artsen discussiëren over behandelmogelijkheden.

Artsen kunnen anoniem hun mening geven op Sermo. Een representatieve steekproef is dus niet verzekerd. Dit betekent ook dat het kan zijn dat artsen die een bepaalde mening zijn toegedaan, eerder meedoen aan een peiling dan anderen.

Er wordt soms gewaarschuwd voor het gebruik van hydroxychloroquine vanwege het risico van bijwerkingen, met name bij hartpatiënten. Ook kan het middel volgens een eerdere factcheck van dpa leiden tot verstoring van de functie van lever en nieren. (http://dpaq.de/Dqqhg en http://dpaq.de/vok2a)

De viroloog Jonas Schmidt-Chanasit zei in mei tegen dpa dat er geen enkele aanwijzingen is dat hydroxychloroquine werkt voor COVID-19-preventie.
---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/notes/rt-dutch/hydroxychloroquine-meest-effectieve-coronavirusbehandeling/2953995131386756/?__tn__=-R

(gearchiveerd: http://archive.vn/4CWuz )

Persbericht van onderzoeksbureau Sermo:

https://www.sermo.com/press-releases/sermo-reports-one-quarter-of-global-physicians-agree-that-healthcare-workers-should-take-hydroxychloroquine-to-prevent-covid-19-infections-use-of-hydroxychloroquine-in-prophylaxis-and-even-in-undiag/

(gearchiveerd: http://archive.vn/wMNNi )

Eerdere factcheck van dpa over het onderwerp:

https://www.presseportal.de/pm/133833/4602311

Amerikaans geneesmiddelenbureau Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt voor de risico’s van hydroxychloroquine:

https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-cautions-against-use-hydroxychloroquine-or-chloroquine-covid-19-outside-hospital-setting-or

(gearchiveerd: http://archive.vn/HV6yF )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com