Je mag samen in één auto, ook als je niet op hetzelfde adres woont
21.5.2020, 09:16 (CEST)
In een politievideo die op sociale media viraal gaat, legt een wijkagent uit dat de tweepersoonsregel nu streng gehandhaafd wordt: je krijgt in alle gevallen een boete, als je met z’n tweeën in één auto zit en niet op hetzelfde adres woont. Veel opwinding op sociale media: Mag een gescheiden vader nu zijn kinderen niet meer ophalen in het kader van de omgangsregeling? Mogen partners die samen seks hebben, niet meer in één auto zitten? (http://dpaq.de/etMoM)
BEOORDELING: De stelling in de video is fout. Een overijverige wijkagent is het doel voorbijgeschoten, zegt een politiewoordvoerder in Tilburg. Er zijn uitzonderingen op de algemene regels die staan beschreven op de website van de politie.
FEITEN: De basisafspraak is dat mensen áltijd 1,5 meter afstand moeten houden als zij niet tot één huishouden behoren.
De politie noemt het dus "erg onverstandig" om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Je kunt er geen boete voor krijgen – samen in één auto is pas strafbaar vanaf drie personen.
Je kan dus altijd straffeloos met je partner samen in één auto. Maar als je dan ook nog een vriend wil meenemen die niet op hetzelfde adres woont, is dat strafbaar. Het kan je een boete opleveren van 390 euro. Die boete komt ook als aantekening op je strafblad te staan.
Er wordt een uitzondering op deze regel gemaakt als mensen familie van elkaar zijn. Een gescheiden vader kan dus straffeloos twee of meer van zijn kinderen ophalen van het huis van hun moeder voor een weekendje logeren.
Op het advies inzake twee personen in één auto wordt ook een uitzondering gemaakt als het gaat om mensen die elkaar helpen in een noodsituatie in deze participatiesamenleving. De politie noemt op haar website het voorbeeld van een burger die zijn zieke bejaarde moeder, die niet op hetzelfde adres woont, ophaalt om haar naar de huisarts te brengen. Dit soort acties wordt ondanks de infectierisico’s zelfs aangemoedigd: "Mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig." (http://dpaq.de/PgDRt)
---
Links:
De video van de wijkagent op sociale media:
https://www.facebook.com/100007506489946/videos/2519889054937953/
(gearchiveerd: http://archive.vn/bAdHJ)
De echte maatregelen van de politie worden hier uitgelegd:
https://www.politie.nl/themas/coronavirus-en-politiewerk.html
(gearchiveerd: http://archive.vn/EMJ09 )
Maatregelen voor mensen in auto's:
https://www.politie.nl/themas/coronavirus-en-politiewerk.html#alinea-title-met-wie-mag-ik-in-de-auto
---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com