In Suriname is er wel degelijk COVID-19, artikel "The Washington Post" is nep

19.05.2020, 09:50 (CEST)

Op Facebook wordt de Surinaamse president Desi Bouterse gevierd omdat hij erin is geslaagd zijn land COVID-19-vrij te houden. De bewering wordt gestaafd met een op 18 mei 2020 als actueel gepresenteerd artikel uit "The Washington Post" met lof over de successen van de regering van het kleinste land van Zuid-Amerika. (http://archive.vn/oZvgi) 

BEOORDELING: De twee belangrijkste beweringen zijn fout. Suriname is niet COVID-19-vrij. Het zogenaamde artikel uit de gezaghebbende Amerikaanse krant is nep.

FEITEN: Suriname is niet COVID-19-vrij. Volgens statistieken van de gezaghebbende Amerikaanse Johns Hopkins University waren er op 18 mei 2020 zeker 11 coronagevallen in het land van amper 600.000 inwoners. (http://archive.vn/vbWog)

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waren er op 18 mei 2020 tien COVID-19-gevallen in Suriname. Een van de patiënten is overleden. (http://archive.vn/34qic)

Het artikel uit "The Washington Post" dat bij de lofuiting voor Bouterse wordt getoond, bestaat niet. De afbeelding is nep. Volgens de website van "The Washington Post" bestaat de auteur, Lenny Bernstein, wel. Hij is sinds 2000 als redacteur bij de krant in dienst en schrijft over gezondheidszaken.(http://archive.vn/9z48l)

Zijn artikel over Suriname valt echter nergens te vinden. Een zoektocht in het archief van "The Washington Post" naar zijn naam AND Suriname levert 0 hits op. (http://archive.vn/5aCe5)

Factcheckers van de "Ware Tijd", een van de belangrijkste kranten in Suriname, zeggen dat zij in Paramaribo nader onderzoek hebben gedaan waaruit is "gebleken dat het pdf-bestand die rondgaat, vrijdag is gemaakt door ene Steven D. Hij is vermoedelijk directeur bij een pr-bedrijf in Suriname. Kennelijk om aan damage control te doen, werd later een ander stuk rondgestuurd als zou het bedoelde artikel een podcast zijn van Bernstein. Ook die podcast is onvindbaar. Volgens waarnemers zou het pr-bedrijf van Steven D. zijn ingehuurd voor de productie van het artikel dat gekwalificeerd word als fake news." (http://archive.vn/QOR1z)

---
Links:

Facebook-post:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214725659088517&set=a.1325119421473&type=3&theater

(gearchiveerd: http://archive.vn/oZvgi)

Factcheck van de Surinaamse krant de Ware Tijd:
http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/05/16/vermeend-washington-post-artikel-over-suriname-is-fake-nieuws/

(gearchiveerd: http://archive.vn/QOR1z)

Johns Hopkins University over COVID-19-gevallen in Suriname:

https://coronavirus.jhu.edu/map.html

(gearchiveerd: http://archive.vn/vbWog)

WHO over COVID-19-gevallen in Suriname:

https://covid19.who.int/region/amro/country/sr

(gearchiveerd: http://archive.vn/34qic)

Website van The Washington Post over Lenny Bernstein:

www.washingtonpost.com/people/lenny-bernstein

(gearchiveerd: http://archive.vn/9z48l)

Zoekopdracht in het archief van The Washington Post naar het (niet bestaande) artikel:

https://www.washingtonpost.com/newssearch/search.html?query=Lenny%20Bernstein%20Suriname&sort=Relevance&datefilter=All%20Since%202005

(gearchiveerd: http://archive.vn/5aCe5)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com