Rechtszaak met procedurefout

Windturbines blijven toegestaan in Frankrijk

13.11.2024, 15:39 (CET)

Windturbines blijven een belangrijk onderdeel van de energietransitie, maar zorgen de mastodonten voor te veel overlast?

Volgens een Facebookbericht zou Frankrijk alle windturbines verbieden omdat ze gezondheidsschade kunnen veroorzaken bij omwonenden door infrageluid afkomstig van de windturbines. De aanleiding hiervoor zou een uitspraak zijn van de hoogste administratieve rechtbank van Parijs, de Conseil d'État, met grote gevolgen voor de hele EU.

Beoordeling

Diverse Franse anti-windturbineverenigingen beschouwen een uitspraak van de Raad van State als een "historische" overwinning. Een bestuursrechter heeft het protocol voor het meten van het geluid van windparken verworpen vanwege een procedurefout. Er komt dus geen stop op de ontwikkeling van windenergie in Frankrijk. Ook is er op dit moment onvoldoende wetenschappelijk bewijs om een verband te leggen tussen windturbinegeluid en gezondheidsklachten. 

Feiten

Deze uitspraak van de Raad van State, de hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk, werd gezien als een kantelpunt voor de toekomst van windenergie in Frankrijk. Een tekst ter goedkeuring met het protocol voor het meten van de akoestische impact van een windpark werd verworpen enkel en alleen omdat er geen voorafgaand overleg met het publiek was. 

Deze uitspraak heeft geen invloed op bestaande windparken of lopende projecten, en ook niet op de geluidsmetingen. Want het is enkel het protocol dat wijzigt en niet de regelgeving of de geluidsnormen.

Niets veranderd

Na het intrekken van het vorige protocol, blijft het oude decreet van 26 augustus 2011 van kracht. Dit decreet stelt dezelfde geluidslimieten vast als de verworpen tekst: het verschil tussen het omgevingsgeluid zonder windturbines en het geluid met een actief windpark mag overdag niet meer dan 5 decibel bedragen, en 's nachts niet meer dan 3 decibel. Dit oude decreet biedt dan ook ruimte om projecten voort te zetten.

Het ministerie van Economische Zaken zal naar alle verwachting een herziening van de regelgeving voor de bepaling van het geluid van windturbines op land bewerkstelligen. 

Windmolensyndroom niet officieel erkend

In 2013 begon een Frans echtpaar verschillende gezondheidsproblemen te ervaren. Ze eisten een schadevergoeding als gevolg van abnormale buurtverstoring door een windmolenpark. 

Het hof van beroep van Toulouse erkende de abnormale aard van de geleden aandoening en erkende ook het geluidsongemak door langdurige blootstelling aan de lage frequenties en infrageluid van de windmolens. In medische termen bekend als windmolensyndroom.

Dat een Franse rechter een schadevergoeding heeft toegekend, betekent niet geen officiële erkenning van het windmolensyndroom. Het erkennen van een ziektebeeld is namelijk aan de medische wetenschap en niet aan de rechtspraak. In haar rapport uit 2017 concludeerde het Franse Académie Nationale de Médecine dat "geen ziekte of gebrek lijkt te zijn toe te schrijven" aan de werking van windturbines.

Nederland erkent windmolensyndroom niet

Een uitspraak van de Franse rechter heeft ook geen directe gevolgen voor de rechtspraak of het beleid in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet via mail aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) weten dat "hoewel het natuurlijk erg vervelend is voor omwonenden van windturbines als zij klachten ervaren, is het aan de medische wetenschap om een syndroom al dan niet te erkennen". 

Omdat er op dit moment onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat een verband legt tussen windturbinegeluid en gezondheidsklachten, zo stellen zij, is het windmolensyndroom momenteel geen medisch geaccepteerde diagnose.

(Stand van zaken: 13.11.2024)

Links

Facebookbericht (gearchiveerd)

Uitspraak Raad van State (gearchiveerd

Verworpen protocol (gearchiveerd

Herziening regelgeving

Gezondheidsproblemen (gearchiveerd)

Erkenning abnormale aard (gearchiveerd)

Infrageluid (gearchiveerd)

Windmolensyndroom (gearchiveerd)

Académie Nationale de Médecine (gearchiveerd)

Gevolgen rechtspraak (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.