Foto uit Rusland

Gevolgen Russische drone in Letland fout in beeld gebracht

12.9.2024, 14:15 (CEST)

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt op verschillende fronten gevoerd. Daardoor is soms het overzicht weg. Online werd Russische grond verward met Letse bodem.

Op 7 september raakte Letland verwikkeld in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne: een Russische drone met explosieven, die vermoedelijk op weg was naar Oekraïne, vloog het Letse luchtruim binnen en stortte vervolgens enkele tientallen kilometers in het Letse binnenland neer. Om dat te illustreren wordt op sociale media een foto gebruikt van wat lijkt op een brandende hangar. Ook de Gazet van Antwerpen gebruikt de foto in haar berichtgeving. Toont de foto echt de gevolgen van een neergestorte drone op Letse bodem?

Beoordeling

Nee, de foto toont een hangar van een Russische fabriek ten zuiden van Belgorod die is afgebrand. Volgens de gouverneur van Belgorod is dat het gevolg van een Oekraïense drone-aanval. Oekraïne bevestigde dat vooralsnog niet.

Feiten

Volgens het Letse ministerie van Defensie kwam de drone via Wit-Rusland het Letse luchtruim binnengevlogen waarna het op een veld nabij het dorpje Gaigalava neerviel, op zo'n negentig kilometer van de Wit-Russische grens. 

Het ministerie onderzoekt momenteel de zaak. Het is al wel duidelijk dat er geen slachtoffers vielen en dat er ook geen schade is aan "eigendommen van derden", stelt het ministerie. Dat laatste is bizar, aangezien de foto op sociale media een verwoeste hangar toont. Een verklaring voor deze tegenstrijdigheid moet daarom op Russische bodem gezocht worden. 

Russische meubelfabriek nabij Belgorod

Over de foto van de afgebrande hangar wordt bericht in zowel Russische als Oekraïense media. Die schrijven dat de gouverneur van Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, gemeld heeft dat Rusland getroffen werd door een Oekraïense drone-aanval in de buurt van het dorpje Nikolskoje, ten zuiden van de stad Belgorod. De Oekraïense autoriteiten hebben deze aanval nog niet bevestigd.

Tijdens de ochtend van 8 september schreef de gouverneur effectief op zijn Telegramaccount dergelijk bericht. Hij schrijft dat "het dorp Nikolskoje (...) wederom werd aangevallen door de Oekraïense strijdkrachten". "Als gevolg van een drone-aanval vloog een hangar op het terrein van een fabriek in brand, waardoor het dak van het hele gebouw instortte. De brandweer begon met het blussen van de brand", berichtte hij. In maart dit jaar kwamen twee mensen om het leven bij een andere Oekraïense aanval op het dorp.

Op basis van deze gegevens kon Deutsche Presse-Agentur (dpa) de exacte locatie van de foto achterhalen. De foto toont de meubelfabriek Nekrasov ten noorden van Nikolskoje. Een vergelijking tussen de foto op sociale media en beelden op Google Maps en een foto op de website van het bedrijf bewijst dat het om dezelfde locatie gaat. 

Zo zijn de twee hangars (waarvan één afgebrand is) identiek qua vorm en kleur. De rode streep op het eind van de hangars is ook een belangrijk overeenkomstig element. Daarnaast komt de bomenrij, die op Google Maps weliswaar nog een stuk kleiner is omdat het om beelden uit 2019 gaat, ook overeen. Ten slotte is de stenen rechthoek te midden van het grasperk overeenkomstig, net zoals de smalle strook richting de parking.

De foto toont dus geen ravage door een Russische drone in Letland, maar een uitgebrande hangar in Rusland.

Geen foto van Letse luchtruim

Ook de tweede foto die in de Facebookpost wordt gebruikt heeft niets met de neergestorte drone in Letland te maken. Volgens de Facebookgebruiker zou die het luchtruim van Letland weergeven. 

Dat klopt echter niet. De foto werd genomen door een journalist van AP en toont de interceptie van een Russische drone door de Oekraïense luchtverdediging tijdens een Russische aanval op Kiev. De drone is wel van hetzelfde type (Shahed) als de drone die in Letland neerstortte. Maar buiten dat gegeven is er wederom geen verband.

(Stand van zaken: 12.09.2024)

Links

Artikel NOS (gearchiveerd)

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Woordenboek 'hangar' (gearchiveerd)

Artikel Reuters (gearchiveerd)

Bericht Lets ministerie van Defensie (gearchiveerd)

Artikels Russische en Oekraïense sites (gearchiveerd I & II)

Artikel EssaNews (gearchiveerd)

Nikolskoje in Google Maps (gearchiveerd)

Telegrambericht gouverneur (gearchiveerd)

Exacte locatie fabriek in Google Maps (gearchiveerd)

Beeld Google Maps en website fabriek (gearchiveerd I & II)

AP over foto (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.