Schone informatie

Blootstelling aan chemicaliën uit vaatwasmiddelen is miniem

22.8.2024, 11:47 (CEST)

In vaatwasmiddelen zitten een aantal chemische producten die bij te hoge concentraties schadelijk kunnen zijn. De blootstelling via je vaatwasmachine is zo laag dat het geen gevaar vormt.

Het is een open deur intrappen om te stellen dat vaatwasmiddelen chemicaliën bevatten. De chemische stoffen zorgen nu eenmaal voor een schone vaat. Online wordt geïnsinueerd dat ze bij normaal gebruik schadelijk zijn, maar dat is niet het geval.

Zo gaat op Instagram een video rond waarin beweerd wordt dat de meeste vaatwasmiddelen nogal wat toxische chemicaliën bevatten die in verband zijn gebracht met serieuze gezondheidsproblemen. Via je 'schone' vaat zou je deze dus dagelijks binnen krijgen.

Beoordeling

Bij chemische producten is de dosis waaraan een mens wordt blootgesteld belangrijker dan de mogelijke toxiciteit van een stof zelf. De blootstelling aan chemicaliën uit vaatwasmiddelen is heel klein waardoor er geen gevaar voor de gezondheid vormt.

Feiten

In vaatwasmiddelen zitten uiteraard een aantal chemische producten. Deze chemicaliën zorgen er namelijk voor dat het vuil van je vaat verwijderd wordt. Of de chemische producten al dan niet leiden tot schadelijke effecten, hangt heel sterk af van de concentraties waaraan je uiteindelijk wordt blootgesteld.

Inslikken is schadelijk

Zo moet je het verschil maken bij blootstelling aan relatief hoge concentraties op korte termijn, bijvoorbeeld door het accidenteel innemen van vaatwastabletten. Slik je daar wat van in, valt te lezen op de website van het Belgische Antigifcentrum, kan dat leiden tot ernstige irritatie van de slijmvliezen van de mond en zwelling van de keelholte met ademhalingsmoeilijkheden als gevolg. Als een stukje van de tablet blijft steken in je slokdarm loop je het risico op brandwonden, net als bij langdurig contact met de huid.

Moeilijk langetermijneffect vaststellen

Effecten die zich over langere tijd ontwikkelen en mogelijk kunnen ontstaan bij lagere concentraties zijn moeilijk vast te stellen, omdat we in het dagelijkse leven aan veel verschillende stoffen worden blootgesteld, zo concluderen professor Ronny Blust (UAntwerpen) en toxicoloog Jan Tytgat (KULeuven) in gesprek met Deutsche Presse-Agentur (dpa).

Echter verklaren beiden dat men in een laboratorium heel gevoelig kan meten en kan concluderen dat er wel degelijk toxines en/of kankerverwekkende stoffen aanwezig zijn in vaatwastabletten. Dit wil echter niet zeggen dat we er gegarandeerd ziek van worden, zelfs niet bij chronische blootstelling aan dermate kleine hoeveelheden. De spoelprogramma's van de vaatwasmachines geven namelijk voldoende spoeling zodat er zich concreet geen probleem mag stellen.

(Stand van zaken: 21.08.2024)

Links

Instagrampost (gearchiveerd & gearchiveerde video)

Wat zit er in vaatwastabletten (gearchiveerd)

Antigifcentrum over vaatwastabletten (gearchiveerd)

Over toxicologen Ronny Blust (UA) en Jan Tytgat (KUL) (hier en hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.