Verkrachting in Pakistan
Misinformatie over nationaliteit en foto slachtoffer
20.8.2024, 16:09 (CEST)
Op sociale media wordt gezegd dat een Belgische vrouw het slachtoffer werd van een verkrachting in Pakistan. Nog anderen delen een foto die haar zou tonen. "Een Belgische vrouw die vijf dagen lang seksueel is misbruikt door islamisten in Pakistan", staat erbij geschreven. Ze zou met haar handen vastgebonden ergens in Islamabad zijn aangetroffen, volgens de posts. Toont deze foto echt een Belgisch slachtoffer van een verkrachting in Pakistan?
Beoordeling
De vrouw die verkracht werd in Islamabad niet Belgisch, maar Pakistaans. De gedeelde foto is uit 2019 heeft niets met de recente verkrachting te maken. Wel toont de foto een Tsjechisch model dat destijds werd veroordeeld in Pakistan omwille van drugs die in haar bagage werden aangetroffen.
Feiten
In Islamabad werd vorige week woensdag een vrouw aangetroffen die volgens de lokale politie gedurende vijf dagen lang zou verkracht zijn. Echter, de valse foto is niet het enige wat over haar identiteit verkeerdelijk rondging. Het slachtoffer had zich namelijk als Belgische geïdentificeerd bij de politie met de naam Silvie Stina, maar dat bleek achteraf een foute verklaring te zijn.
Hierdoor brachten Pakistaanse media het nieuws naar buiten over een Belgische vrouw die zou zijn verkracht, terwijl dat dus niet het geval was. Intussen verklaarde de politie aan de media dat op basis van gezichtsherkenning en vingerafdrukken kon worden vastgesteld dat de vrouw een Pakistaanse is. Ook de Belgische ambassade in Islamabad kreeg van de politie te horen dat het slachtoffer niet uit België afkomstig is, in tegenstelling tot wat online circuleert.
Tsjechisch model
De foto toont een Tsjechisch model in 2019, genaamd Tereza Hluskova. Dat schrijven meerdere Britse kranten in artikelen waarin de bewuste foto ook te zien is. Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon dat achterhalen met een reverse image search.
Het model, dat toen 22 was, werd in 2019 veroordeeld in Pakistan omwille van 8,5 kilo aan heroïne die in haar bagage was aangetroffen. Hluskova werd veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en acht maanden. Uiteindelijk kwam ze na vier jaar vrij en deed ze in de pers haar verhaal over de gruwelijke momenten die ze daar beleefde.
De foto, zoals te zien in de Britse artikelen, werd op 20 maart 2019 genomen door een journalist van het persagentschap AFP, nadat de Tsjechische vrouw het oordeel over haar straf te horen had gekregen. De foto is ook terug te vinden bij Getty en AFP. Daar zijn ook nog andere shots van datzelfde moment te zien.
(Stand van zaken: 20.08.2024)
Links
Facebookpost I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV)
Berichten op X I & II (gearchiveerd I & II)
Britse kranten over Tsjechische vrouw I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Reverse image search (gearchiveerd)
Foto bij Getty en AFP (gearchiveerd I & II)
Andere foto's bij Getty I & II (gearchiveerd I & II)
Andere foto's bij AFP (gearchiveerd)
Pakistan Today over feiten (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.