Video van de rellen in het VK
Twee mannen gewond door object dat door de lucht vloog
12.8.2024, 14:04 (CEST)
Een bebloede man zit verdwaasd op een stoeprand, en een andere man ligt op de grond. De politie om hen heen verleent medische hulp. Wat is in deze video in godsnaam gebeurd? De beelden zouden uit Stoke in het Verenigd Koninkrijk (VK) komen. Daar vonden vorig weekend rellen plaats, nadat eind juli een fataal steekincident het land deed opschrikken. Aanleiding voor die rellen lag in ongegronde desinformatie over de dader van die steekpartij.
Volgens Facebookgebruikers zouden de mannen zijn aangevallen en neergestoken door "bendes moslims". Klopt dit wel, of doet dit denken aan de desinformatie waarmee de rellen begonnen?
Beoordeling
Nee, de mannen werden niet aangevallen of neergestoken. Niet door moslims, en niet door mensen met een andere geloofsovertuiging. De lokale politie van Stoke-on-Trent bevestigt dat de mannen gewond raakten door een stomp voorwerp dat in de lucht gegooid werd en op hen neerkwam.
Feiten
De video van de gewonde mannen werd opgenomen op zaterdag 3 augustus 2024, toen in het Britse Stoke-on-Trent rellen uitbraken. Een foto uit de lokale krant toont dezelfde man op de stoep, samen met de politievrouw die ook in de video te horen is.
Aan de hand van het bakstenen huis en de blauwe kozijnen in de video is ook de locatie terug te vinden. Dat is hier aan het einde van Town Road in Stoke-on-Trent. In die straat concentreerde het geweld zich. Extreemrechtse relschoppers kwamen daar in aanvaring met een tegenprotest.
Deutsche Presse-Agentur (dpa) contacteerde de lokale politie via mail voor opheldering over de zaak. Vonden er op die dag steekpartijen plaats? Nee, luidt het duidelijke antwoord van de Staffordshire Police. Er zijn geen meldingen van steekpartijen gedaan.
Ook raakten de mannen in de video niet gewond door een directe aanval, maar door een bot object dat in de lucht gegooid werd en dat op hen neerkwam, laat de politie weten. Hoewel het er door het bloed heftig uit ziet, schrijft de politie dat de verwondingen uiteindelijk niet te ernstig waren.
Rellen en desinformatie
De rellen in Stoke-on-Trent waren deel van de geweldsgolf die zich in de eerste week van augustus door het VK voltrok, en nog steeds niet is opgehouden. Aanleiding was een steekpartij in Southport op maandag 29 juli, waarbij drie jonge kinderen om het leven kwamen.
Over de identiteit van de dader gingen allerlei geruchten op sociale media rond. Die bleken desinformatie te zijn, maar het kwaad was al geschied. Onder andere extreemrechtse groeperingen zagen aanleiding om tegen migranten en moslims de straat op te gaan. Moskeeën en asielcentra werden aangevallen, openbare plekken en winkels vernield en geplunderd, en zowel politie als relschoppers raakten gewond.
Chaos en hoog opgelopen emoties in het VK dus, wat voor de zoveelste keer een goede voedingsbodem voor verdere desinformatie blijkt, zoals dit voorbeeld van de bebloede mannen aantoont.
(Stand van zaken: 12.08.2024)
Links
Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III, gearchiveerde video)
Artikel StokeonTrentLive (gearchiveerd)
Locatie video op Google Maps (gearchiveerd)
Artikel NOS I & II (gearchiveerd I & II)
Artikel VRT I, II & III (gearchiveerd I, II & III)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.