Verzonnen verdrag
Nepnieuwssite legt WEF woorden in de mond over pedofilie
7.8.2024, 18:06 (CEST)
Wat hebben het WEF en 'LGBTQ+-leiders' gemeen, als je bepaalde stemmen op sociale media mag geloven? Ze zouden samen een verdrag hebben opgesteld om pedofielen te herkennen als 'wettelijk beschermde minderheid'. Wie het verhaal van naderbij bekijkt, merkt echter dat het met haken en ogen aan elkaar hangt.
Beoordeling
Zo'n verdrag bestaat helemaal niet. Het foute gerucht wordt verspreid door een website die bekend staat voor het verzinnen van misinformatie.
Feiten
Een woordvoerder van het WEF bevestigde aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat zulk een verdrag, noch enige andere verklaring van dien aard, bestaat. Ook een zoekopdracht op de website van het WEF levert helemaal niets op.
Logisch ook, als de bron van de bewering van naderbij wordt bekeken. Dat is The People's Voice, een website dat aan de lopende band desinformatie de wereld instuurt. Dpa ontkrachtte al talloze keren nepnieuws afkomstig van de website in verschillende factchecks.
Zij voeren als bewijs een bericht op X aan dat zogezegd van het WEF zou komen. Dat bericht is echter nergens te vinden op het sociale mediaplatform. Daarenboven komt het lettertype in de screenshot van het zogenaamde X-bericht helemaal niet overeen met het echte lettertype dat X gebruikt.
Los van al dit ligt het helemaal niet in de macht van het WEF om de juridische situatie van een minderheid te reguleren of om hierover een verdrag op te stellen. Het beschermen van minderheden is meer een zaak voor de Verenigde Naties en nationale overheden.
(Stand van zaken: 07.08.2024)
Links
The People's Voice (gearchiveerd)
Google-zoekopdracht (gearchiveerd)
Dpa-factchecks over The People's Voice I, II, III, IV & V
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.