Videobeelden uit 2021

Op bitcoin-event in Miami werd met Venezuelaans geld gegooid

1.8.2024, 18:12 (CEST)

Een economische crisis en hyperinflatie kunnen mensen tot wanhopige acties drijven, maar het blijft toch ook altijd oppassen met dramatische beelden die men ziet op sociale media.

Talloze bankbiljetten, zo in de afvalcontainer. Dat zou een scène zijn uit Venezuela, waar hyperinflatie de economie deed instorten en mensen tot wanhoop drijft. De beelden worden gedeeld op sociale media, maar klopt de context wel?

Beoordeling

De video dateert van juni 2021 en werd gefilmd in Miami, Florida op een bitcoinconferentie. Met de huidige crisis in Venezuela hebben de beelden dus niets te maken.

Feiten

De exact zelfde video werd al op 6 juni 2021 gedeeld op YouTube. De op Facebook gedeelde beelden zijn te zien vanaf ongeveer 0:15. Op YouTube staat te lezen dat het werd gefilmd de dag voordien in Miami, waar toen een bitcoinconferentie plaatsvond.

Dat was ook degelijk het geval op 4 en 5 juni 2021. Op de achtergrond van de beelden is een tent met 'stack sats stage' te zien, wat een podium op de conferentie was.

Er is ook een close-up van het geld te zien. Het gaat om biljetten van 50 Venezuelaanse bolivar, met de afbeelding van Simon Rodriguez, een Venezuelaanse filosoof en pedagoog. Of het geld in de video ook échte biljetten zijn, is onduidelijk.

Hoe dan ook dateert nog eens extra de video: op 1 oktober 2021 veranderde de Venezuelaanse overheid namelijk de munteenheid om de hyperinflatie tegen te gaan. Daarbij hoorde ook nieuwe biljetten, deze keer met de afbeelding van Simon Bolivar.

Crisis en protesten

In Venezuela vonden op 25 juli verkiezingen plaats, waarbij huidige president Maduro uitgeroepen werd tot winnaar. Dat was niet zonder controverse en doorheen het land kwamen mensen op straat in protest. Het land verkeert al sinds 2015 in een politieke en economische crisis, en al meerdere miljoenen mensen hebben Venezuela ontvlucht. Hyperinflatie is wel degelijk één van de problemen waar het land mee kampt, maar deze video is geen voorbeeld van de huidige economische wanhoop van het volk.

(Stand van zaken: 01.08.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

YouTubevideo (gearchiveerd met video)

Bitcoin 2021 conferentie (gearchiveerd) & agenda (gearchiveerd)

Newsweek over de veranderingen in de Venezuelaanse bolivars (gearchiveerd)

Biljet 50 Venezuelaanse bolivar met Simon Rodriguez (gearchiveerd)

VRT over Venezuelaanse verkiezingen (gearchiveerd)

BBC over de crisis in Venezuela (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.