Identificatie door FBI

Online foute man in vizier als dader aanval op Trump

16.07.2024, 15:10 (CEST)

De eerste uren na een misdaad zijn cruciaal om de feiten van de zaak vast te stellen, weet elke crimifan. In afwezigheid van duidelijkheid draait de online geruchtenmolen op volle toeren.

In de uren onmiddellijk na de aanval op Donald Trump heerste er veel onduidelijkheid over de exacte omstandigheden en ook de identiteit van de dader. Uiteindelijk identificeerde de FBI de dader als Thomas Matthew Crooks. Dat weerhield sociale mediagebruikers er niet van om namen en foto's van onschuldige mensn te delen alsof zij de dader zouden zijn. Hetzelfde overkwam Maxwell Yearick.

Beoordeling

Er is geen enkel bewijs dat Maxwell Yearick de schutter van Donald Trump is. Het uiterlijk van Yearick komt ook helemaal niet overeen met die van de geïdentificeerde dader, Thomas Matthew Crooks.

Feiten

Relatief snel na de aanval op Trump maakte de FBI de identiteit van de dader bekend: de twintigjarige Thomas Matthew Crooks. Hij is afkomstig uit Bethel Park, in het westen van Pennsylvania. Crooks zou een geregistreerd Republikein zijn zonder strafblad. Zijn motieven worden nog onderzocht. Naast Trumps verwondingen aan het oor stierf er één man en zijn er twee zwaargewonden.

Ondanks die snelle reactie circuleren er online veel foto's en namen van mensen die onterecht beschuldigd worden. Zo ook voor Maxwell Yearick. De foto van Yearick dateert van april 2016. Toen werd hij gearresteerd nadat hij betoogde tegen Trump tijdens diens campagnebezoek in Pittsburgh. Uiteindelijk werd hij in 2017 veroordeeld tot maximaal 12 maanden gevangenisstraf voor het gebruik van geweld en verzet bij aanhouding. Er is geen bewijs van enige link tussen Yearick en de aanval op Trump van 13 juli 2024.

Wie de foto's van Yearick en Crooks naast elkaar legt merkt dat het wel degelijk om twee verschillende personen gaat. Zo zijn onder andere de neus en mond markant verschillend. De onterechte beschuldiging van Yearick werd onder andere kracht bijgezet op X door Roger Stone, een bekende Amerikaanse lobbyist en Trumpaanhanger.

(Stand van zaken: 16.07.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Persbericht FBI (gearchiveerd)

VRT over Thomas Matthew Crooks (gearchiveerd)

Artikels Digital Journal en AP over arrestatie anti-Trumpprotest in 2016 (hier & hier gearchiveerd)

X-bericht Roger Stone (gearchiveerd)

Dpa-factchecks I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.