Beleid over betwiste gebieden
Palestina heeft nooit op Google Maps gestaan
17.7.2024, 16:12 (CEST)
"Palestina...??? google heeft Palestina van Maps afgehaald ?? Dus Palestina bestaat niet meer" (sic). Internetgebruikers maken zich zorgen. Ze tonen een screenshot van Google Maps met de zoekopdracht "Palestina". Daarop lijkt de naam Palestina inderdaad nergens zichtbaar te zijn. Heeft Google deze naam dan echt verwijderd?
Beoordeling
De naam Palestina heeft nooit op Google Maps gestaan. Dat heeft te maken met Googles beleid omtrent betwiste gebieden in de wereld, waartoe Palestina behoort. Er is dus geen sprake van een aanpassing van de kaarten.
Feiten
De internetgebruikers vinden dat mensen het zelf maar eens moeten opzoeken om het met hun eigen ogen te zien. We voegen de daad bij het woord: wanneer je Palestina in Google Maps ingeeft, zal je inderdaad zien dat Palestina nergens opduikt. Het resultaat dat je te zien krijgt, zijn Israël en de Palestijnse gebieden. Die laatsten, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, worden beide wel bij naam benoemd.
Wel staat links onder de sectie "korte feiten" de volgende uitleg over Palestina: "Palestina ofwel Staat Palestina is een land met beperkte erkenning in Azië, in het Midden-Oosten, in de Levant. Het bestaat uit twee gebieden, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, en Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De Gazastrook grenst aan Israël en Egypte en heeft een kust aan de Middellandse Zee."
Het is net bij die erkenning waar het schoentje hier knelt: heel wat landen, waaronder ook België, erkennen de staat Palestina niet. Doordat het zo betwist is, staat het niet op de kaarten van Google Maps, en dat is altijd zo geweest.
Geen wijziging in beleid
Deutsche Presse-Agentur (dpa) nam contact op met Google voor verdere toelichting. Zij stellen dat ze neutraal willen blijven in de geopolitieke debatten en op een objectieve manier betwiste gebieden willen weergeven. Hun beleid daarover staat online ook uitgelegd.
Palestina valt onder de "disputed territories" en dat betekent concreet dat er grijze gestreepte lijnen worden gebruikt bij de betwiste gebieden. Dat is het geval voor de Golanhoogte, de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza. Dit beleid rondom de betwiste gebieden is recentelijk niet veranderd, stelt Google.
Deze gebieden werden in 1967 door Israël veroverd op buurlanden. Israël annexeerde Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte, maar deze annexaties worden internationaal niet erkend. Gaza en de Westelijke Jordaanover werden bezet gebied. Sindsdien vonden in deze gebieden nog verschillende conflicten plaats, een uitgebreid overzicht daarvan valt hier te lezen. Momenteel zijn de gebieden nog sterk betwist, al erkennen intussen 145 landen wereldwijd Palestina.
Het beleid van Google heeft niet alleen voor Palestina consequenties, maar voor alle betwiste gebieden in de wereld. Zo zijn hetzelfde type lijnen te zien (hier en hier) voor de betwiste gebieden tussen China en India.
Google meldt ten slotte dat gebruikers de optie hebben om Palestina als hun primaire regio aan te duiden en Arabisch als hun primaire taal. Dat kan voor zowel Google Maps als andere Google producten.
Niet nieuw
Deze claim is geen onbekende meer: in het verleden werden al gelijkaardige berichten op sociale media gedeeld. Ook toen werden daar al artikels aan gewijd die de stelling ontkracht hebben.
Dat de claim nu opnieuw opduikt, hoeft misschien niet te verbazen gezien de escalatie van het conflict tussen Israël en Palestina sinds 7 oktober 2023. De oorlog in Gaza is nog steeds aan de gang en een onmiddellijk einde is nog niet in zicht.
(Stand van zaken: 17.07.2024)
Links
Berichten op Facebook I & II (gearchiveerd I & II)
Gearchiveerde zoekopdracht "Palestina" op Google Maps
Artikels VRTNWS I & II (gearchiveerd I & II)
Google over betwiste gebieden (gearchiveerd)
Golanhoogte, Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gazastrook op Google Maps (gearchiveerd I, II, III & IV)
Over betwiste gebieden tussen China en India (gearchiveerd)
Google Maps weergave van betwiste gebieden I & II (gearchiveerd I & II)
Oud bericht op Facebook (gearchiveerd)
Eerdere artikels over deze claim I & II (gearchiveerd I & II)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.