Geen festival voor ecologie

Zwerfvuil op strand Malaga na viering van San Juan

11.07.2024, 15:15 (CEST)

Wie zomer zegt denkt zon, zee, strand en...afval? Dat zou het geval zijn in Malaga, waar ecologische festivalgangers het strand vol vuil zouden hebben achtergelaten. De waarheid ligt net wat anders.

Festivals kunnen voor velen niet ontbreken op de zomerkalender. In Malaga, Spanje, toont een video ook de ecologische voetafdruk van al die evenementen. Online worden beeldengedeeld van het strand van Malaga, volledig bezaaid met afval "de dag nadat het festival gewijd aan ecologie en natuurbehoud had plaatsgevonden....". Hypocrisie ten top, of is er meer aan het verhaal?

Beoordeling

De video is echt, maar toont niet de achtergelaten rommel na een ecologiefestival. Het zwerfvuil is de nasleep van de viering van San Juan op 23 juni.

Feiten

De videobeelden zijn inderdaad afkomstig uit Malaga, zo blijkt uit een reverse image search. Ze werden op 24 juni gedeeld op Instagram door Andalimpia, een vzw gevestigd in Malaga toegewijd aan het opruimen van zwerfvuil. De Spaanse krant El Mundo deelde de beelden eveneens op X.

Op Google Maps is te zien dat de beelden werden gefilmd op het strand van Malagueta, herkenbaar aan het beeldhouwwerk met 'Malagueta' dat op het strand staat. Daar vond de avond daarvoor, 23 juni, de viering van San Juannacht plaats. Daarmee wordt het begin van de zomer gevierd in Spanje met live muziek, vreugdevuren en een dip in de zee om middernacht.

De beelden tonen al het afval dat de feestvierders achterlieten. Dat lijkt helaas ook een deel van de festiviteiten te zijn, met 23 ton afval dat werd geruimd na het festival, zo laat de stad Malaga weten via X. Het is dan ook die situatie die Andalimpia aan de kaak stelt op sociale media.

Het besmeurde strand is dus wel degelijk echt, maar toont helemaal niet de nasleep van een "festival geweid aan ecologie en natuurbehoud", zoals wordt gezegd online. Dat soort onterechte beweringen duiken wel vaker op in de zomer, zoals onder andere op het Britse festival Glastonbury of ook bij het park van Lausanne in Zwitserland.

(Stand van zaken: 11.07.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerd video

Locatie op Google Maps & Street View (hier & hier gearchiveerd)

Instagrampost Andalimpia (gearchiveerd & gearchiveerde video)

X-bericht El Mundo (gearchiveerd)

Over Andalimpia (gearchiveerd)

Over de San Juannacht (gearchiveerd)

X-bericht Stad Malaga (gearchiveerd)

Artikel El Confidencial (gearchiveerd)

Dpa-factcheck I & II

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.