Verkiezingen Frankrijk

Brand in Parijs brak uit vóór uitslag eerste stembusgang

2.7.2024, 18:50 (CEST), laatst geüpdate: 3.7.2024, 08:45 (CEST)

Frankrijk was in aanloop naar de verkiezingen sterk verdeeld tussen links en rechts. De rechterzijde won de eerste ronde, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat links het kot in brand heeft gestoken.

Afgelopen zondag mocht Frankrijk gaan stemmen, nadat huidig president Emmanuel Macron vervroegde verkiezingen had uitgeroepen. Zondagavond liepen de eerste resultaten binnen met een klinkende overwinning van meer dan 33 procent voor het radicaal-rechtse Rassemblement National.

Op sociale media wordt een video van een brand in Bobigny, een voorstad in noordoostelijke richting van Parijs, nu verbonden met de uitslag van die verkiezingen. Volgens sommigen werd de brand namelijk aangestoken door de linkerzijde omwille van hun mindere resultaten. Die berichten hebben het echter bij het foute eind.

Beoordeling

De brand in Bobigny heeft niets te maken met de verkiezingsuitslag van de eerste ronde. De brand vond plaats meer dan twee uur voordat de eerste uitslagen bekend waren, melden de lokale autoriteiten. De brand zou ontstaan zijn in een vuilnisbak.

Feiten

Als een lopend vuurtje verspreiden de videobeelden zich op sociale media tijdens de avond van zondag 30 juni, de dag van de verkiezingen. Daarbij worden heel wat groepen beschuldigd van het aansteken van de brand, gaande van moslims, de antifa tot de hele linkerzijde van het politieke spectrum. Ook Franse politici, zoals de extreemrechtse Bruno Attal, verspreidden de video. De eerste beelden begonnen te circuleren rond 19u. Deze vroegste, originele post die Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon vinden, is inmiddels weer verwijderd.

Brand vond plaats voor bekendmaking verkiezingsuitslag

De lokale autoriteiten van Bobigny merkten de beelden ook op. Het X-account van het departement Seine-Saint-Denis, waaronder Bobigny valt, bestempelde het als "FakeNews". 

Het gaat namelijk om een brand die plaatsvond rond 17u30, lang voordat de eerste verkiezingsresultaten bekend werden gemaakt vanaf 20u. "Er is dus geen enkele link met de resultaten van de verkiezingen", concluderen ze.

Een ander beeld van de brand op sociale media bevestigt het tijdstip: om 17u34 werd de brand al opgemerkt in de straten van Bobigny.

Dpa nam contact op met de brandweer van Parijs en het commissariaat van Bobigny voor meer uitleg naar de oorzaak van de brand, maar kreeg voorlopig geen reactie. De factcheckers van TF1 stelden dat de brand ontstaan zou zijn in een vuilbak. 

Dpa kon de exacte locatie van de brand in Bobingy achterhalen via Google Maps, namelijk 48.9051933830989, 2.444466012267136. De grasperken met de witte paaltjes, de winkel met de rode affichering en de boom in de linkerhoek van het grasperk uit de video matchen met de locatie. Een video gedeeld door een Franse journalist, die de situatie na de brand weergeeft, toont dezelfde elementen.

Verkiezingen Frankrijk

De Fransen konden gaan stemmen tot ten laatste 20u, afhankelijk van de lokale situatie sloten de stembureaus soms al om 18u. Zoals dat doorgaans gaat bij verkiezingen, lopen de resultaten beetje bij beetje binnen. Een overzicht van de evolutie van de resultaten van afgelopen zondag is hier te zien, met de eerste bekend gemaakte resultaten dus vanaf 20u.

Bovendien is het in Frankrijk bij wet verboden om op de dag van de verkiezingen de resultaten bekend te maken vooraleer de verkiezingsbureaus in het land gesloten zijn. 

De definitieve uitslag van de verkiezingen was de volgende: het Rassemblement National won overtuigend de eerste ronde met meer dan 33 procent, gevolgd door de linkse partij Nouveau Front populaire met 28 procent en als derde de partij Renaissance van president Emmanuel Macron met 20 procent. 

Komende zondag op 7 juli volgt nog een tweede en laatste verkiezingsronde. Frankrijk werkt namelijk met een systeem van districten: in de 577 Franse districten wordt iemand verkozen voor de 577 zetels in het Franse parlement. Enkel de kandidaten die in de eerste ronde al meer dan vijftig procent haalden zijn zeker van hun zetel. De andere die meer dan 12,5 procent van de ingeschreven kiezers achter zich krijgen, gaan naar de tweede ronde. Wat dat zal geven blijft voorlopig afwachten.

(Stand van zaken: 02.07.2024)

Opmerking: Eén link is later verbeterd

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II, gearchiveerde video)

Post op Telegram (gearchiveerd)

Posts op X I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Bericht van Bruno Attal (gearchiveerd)

Gearchiveerde versie eerste verschijning video

Bobigny op Google Maps (gearchiveerd)

X-bericht prefectuur (gearchiveerd)

Over prefectuur Seine-Saint-Denis (gearchiveerd)

Over bekendmaking van resultaten (gearchiveerd)

X-post met ander beeld brand (gearchiveerd)

Artikel TF1 (gearchiveerd)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Beeld van locatie (gearchiveerd)

X-bericht met video na de brand (gearchiveerd)

Over stemmen in Frankrijk I & II (gearchiveerd I & II)

Wetgeving over bekendmaking verkiezingsuitslag (gearchiveerd)

Nieuwsberichten over verkiezingen I, II & III (gearchiveerd I, II & III)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.