Energieke desinformatie
Op groene of grijze stroom: e-auto's stoten minder CO2 uit
26.6.2024, 15:00 (CEST)
Elektrische auto's krijgen het online weer voor de kiezen. In een cynische Facebookpost valt te lezen dat de batterij van je elektrische wagen wordt opgeladen met fossiele brandstoffen die ergens ver weg in een elektriciteitscentrale verbrand zijn. "Zodat jij indruk kunt maken op je vrienden", eindigt het verhaal. Elektrische auto's zouden qua uitstoot dus niet verschillen met benzine- of dieselwagens, behalve dat de bestuurders schijnheilig zouden zijn. Is dat wel zo?
Beoordeling
Nee. Afhankelijk van hoe je je auto oplaadt, kan dit op grijze en groene stroom. Uit onderzoek van de TNO blijkt dat ook e-auto's die enkel op grijze stroom rijden minder CO2-uitstoot veroorzaken dan verbrandingswagens.
Feiten
Een elektrische auto wordt opgeladen met stroom uit het stopcontact. Die stroom kan zowel groen als grijs zijn.
Ter verduidelijking: groene stroom is energie uit hernieuwbare energiebronnen (zoals wind en zon). Voor de winning van deze energie is geen CO2 uitgestoten. Grijze stroom wordt opgewekt uit gas, olie en steenkool - fossiele brandstoffen dus. De broeikasgassen die vrijkomen bij de winning van grijze stroom komen het milieu niet ten goede.
Of je privé groene of grijze stroom afneemt, hangt af van de energieleverancier waar je voor kiest. Maar uiteindelijk komt alle stroom in het stroomnet terecht, dat in België beheerd wordt door Elia. Vanaf daar is het één grote mengpot: of exact de door wind opgewekte energie bij jou in de auto komt, dat weet je nooit zeker.
De Belgische stroommix
Het stroomnet bestaat dus uit een elektriciteitsmix met alle verschillende soorten aangeleverde energie. In België was in 2023 28,2 procent van die mix groene energie. Ruim 40 procent was afkomstig van kernenergie: bij de opwekking hiervan komt ook geen CO2 vrij in de atmosfeer, maar hernieuwbaar is ze niet: de energie wordt opgewekt door een eindige bron, namelijk uranium.
Hoe dan ook: ongeveer 70 procent van het Belgische elektriciteitsgebruik in 2023 was dus wel koolstofarm. Met de hypocrisie van de Belgische elektrische rijders is het dus niet zo erg gesteld als men op Facebook wil doen geloven.
Daarnaast kunnen bezitters van e-auto's, die nog wat geld over hebben, thuis een privélaadpaal aansluiten op hun zonnepanelen. Als je dan de auto aan het stopcontact legt als de zon schijnt, weet je zeker dat je auto op de zon rijdt.
Groen of grijs: e-auto blijft duurzamer
Maar, groene of grijze, hernieuwbare of vervuilende stroom daargelaten: ook als een E-auto enkel op grijze stroom zou rijden, stoot ze alsnog 30 procent minder CO2 uit dan een benzine- of dieselauto, zo bleek uit onderzoek van de Nederlandse onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO.
Bij het verbranden van fossiele energie om het in elektriciteit om te zetten, komt namelijk minder CO2 in de lucht dan wanneer de fossiele stoffen eerst verwerkt, en vervolgens verbrand worden in de conventionele wagens.
Foute verhalen over elektrische auto's zijn altijd wel ergens op sociale media te vinden. Deutsche Presse-Agentur schreef de afgelopen jaren al meerdere factchecks over elektrische wagens en hun verbruik.
(Stand van zaken: 26.06.2024)
Links
Artikel pure-energie (gearchiveerd)
Over stroomnetbeheerder Elia (gearchiveerd)
Energiemix België 2023 (gearchiveerd)
Artikel Milieaucentraal (gearchiveerd)
Artikel Nucleair Forum (gearchiveerd)
Onderzoek TNO & over TNO (gearchiveerd hier & hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.