Paniekzaaierij over landbouw

Er wordt geen hongersnood georganiseerd

25.06.2024, 17:35 (CEST)

Het valt moeilijk te geloven dat enkele grote westerse landen een mondiale hongersnood bekokstoven om de mensheid uit te dunnen. Tot zo'n conclusie kan je enkel komen door bewust feiten te verdraaien.

Zonder landbouw komt er geen eten op ons bord. Het is dan ook verrassend om op sociale media en de website Dissident One een artikel te lezen over een akkoord dat 13 landen gesloten zouden hebben om boerderijen te sluiten en de landbouwproductie terug te dringen. Op die manier zou met opzet een wereldwijde hongersnood veroorzaakt worden met de bedoeling om de mensheid uit te roeien.

Klinkt nogal heftig, en laat Dissident One nou bekend staan om het verspreiden van nepnieuws en complottheorieƫn. Is de informatie deze keer wel te vertrouwen?

Beoordeling

Nee, de onthutsende boodschap van het artikel is onjuist. Er bestaat geen voornemen om de landbouw te verminderen, wel om deze te hervormen, zodat de uitstoot van methaangas vermindert.

Feiten

In het artikel op Dissident One, dat een directe vertaling is van een artikel op een andere bekende complotwebsite, staat te lezen dat 13 landen een akkoord gesloten zouden hebben om een wereldwijde hongersnood te organiseren door de landbouwindustrie te vernietigen. Dit zou zijn aangekondigd door de 'Global Methaan Hub' (sic).

Over een dergelijk akkoord over opzettelijke hongersnood is echter niets terug te vinden. De organisatie Global Methane Hub bestaat, maar houdt zich bezig met het terugschroeven van de uitstoot van methaangas. Zij stelden een Global Methane Pledge op, die in 2023 door 155 landen werd ondertekend - waarover later meer.

Methaan is net als CO2 een broeikasgas en draagt dus bij aan de klimaatverandering. De landbouw is de grootste producent van methaangas: zo komt in Nederland twee derde van de methaanemissie uit de veehouderij, met name van koeien.

Global Methane Hub & Pledge

In de inleiding van het artikel van Dissident One wordt ook het World Economic Forum (WEF) genoemd als een van de opstellers van het niet-bestaande akkoord. Daar klopt dus sowieso al niets van, want dit akkoord bestaat niet.

Met de Global Methane Hub heeft het WEF overigens ook niets te maken. Dat is namelijk een zelfstandige filantropische organisatie, die zich als doel heeft de methaanuitstoot wereldwijd te verminderen.

In die richting zette de organisatie een grote stap, toen 155 landen op 17 mei 2023 de 'Pledge' (oftewel: belofte) ondertekenden om samen de methaanuitstoot met 30 procent terug te dringen in 2030.

Dit willen ze doen met behulp van wetenschap en technologie enerzijds, en het verminderen van verspilling en het hergebruik van grondstoffen anderzijds. Van het sluiten van boerderijen of het verminderen van de oppervlakte aan landbouwgrond, zoals te lezen staat in het artikel van Dissident One, is echter geen sprake. De volledige Global Methane Pledge is hier na te lezen.

De zogenaamde "ontvolkingsagenda"

De auteur van het Dissident One artikel beweert vervolgens dat er een "ontvolkingsagenda" bestaat: een voornemen om de mensheid uit te dunnen. Een straffe stelling, waarvoor hij zich baseert op een verspreking van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris.

Zij versprak zich in de zomer van 2023 tijdens een toespraak en haalde de woorden 'population' en 'pollution' door elkaar, toen ze het had over het terugdringen van luchtvervuiling. Deze verspreking werd gecorrigeerd in de officiƫle transcriptie van deze toespraak.

Het is, kortom, niet nodig om te vrezen dat er boven onze hoofden plannen worden gesmeed om een hongersnood te organiseren. Het betreft hier slechts een akkoord om de methaanuitstoot aan banden te leggen om zo de klimaatverandering tegen te gaan. Daarbij is geen sprake van het verminderen van de landbouwproductie.

(Stand van zaken: 25.06.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Dissident One (gearchiveerd)

Artikel GlobalResearch (gearchiveerd)

Website Global Methane Hub (gearchiveerd)

WUR over methaan (gearchiveerd)

CCA Coalition over Global Methane Hub (gearchiveerd)

Over Global Methane Pledge (gearchiveerd)

Volledige tekst Global Methane Pledge (gearchiveerd)

Transcript toespraak Kamala Harris (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.