Oorlog in Oekraïne

Woorden Georgia Meloni verdraaid door vertaalfout

19.06.2024, 14:58 (CEST)

Een einde aan de oorlog in Oekraïne is voorlopig nog niet in zicht. Op een vredestop in Zwitserland heeft de Italiaanse premier Meloni ook geen bedreidingen geuit tegen Rusland.

Italiaans premier Georgia Meloni zou op een vredestop in Zwitserland de spreekwoordelijke spieren hebben laten rollen met een dreigement aan Russisch adres. "Als Rusland niet instemt met onze voorwaarden, zal het collectieve Westen het land dwingen om zich over te geven", zou ze hebben gezegd over de oorlog in Oekraïne. De quote wordt gedeeld op sociale media, ondanks dat Meloni die exacte woorden nooit in de mond nam.

Beoordeling

De woorden van Meloni werden slecht vertaald en verkeerd geïnterpreteerd. De originele video en transcript van haar toespraak tonen dat aan. Ze gaf geen ultimatum aan Rusland.

Feiten

Ruim twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel kwamen tientallen staats- en regeringsleiders samen in Zwitserland voor een vredestop. Aangezien Rusland niet uitgenodigd was ging het vooral over het eigen vredesplan van Oekraïne.

Ook Italiaans premier Georgia Meloni was aanwezig en zij nam het woord om de Italiaanse solidariteit met Oekraïne te benadrukken. Daartoe zei ze: "Als Oekraïne niet op onze steun had kunnen rekenen had het zich moeten overgeven en waren we vandaag niet hier om de minimale voorwaarden voor onderhandelingen te bespreken."

Dat is duidelijk te horen op beelden van haar toespraak en is te lezen in het transcript dat de Italiaanse regering publiceerde. Meloni stelde dus helemaal geen ultimatum aan Rusland.

Vertaalproblemen

De verwarring en resulterende misinformatie vloeien voort uit een vertaalfout. In een video gedubt in het Oekraïens, gretig gedeeld op sociale media, vertaalt de tolk Meloni's woorden niet getrouw. Ook in een langere video gedubt in het Oekraïens is de foute vertaling te horen.

Uit een vertaling van een correspondent van Deutsche Presse-Agentur (dpa) blijkt dat de tolk verschillende woorden weglaat en zinnen verkort en zo dus ook de boodschap van Meloni verdraait. Daaruit ontstond dan de misinformatie.

Vredestop

Na twee dagen vergadering ondertekenden 80 van de ongeveer 100 deelnemende landen een eindverklaring die de principes van soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van alle staten onderlijnt. Daarna besloten de landen ook dat de "deelname van en dialoog tussen alle partijen noodzakelijk is om tot vrede te komen".

(Stand van zaken: 19.06.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

Nine for News (gearchiveerd)

Video toespraak Meloni (gearchiveerd & gearchiveerde video)

Transcript van toespraak Meloni (gearchiveerd)

VRT over vredestop in Zwitserland I & II (I & II gearchiveerd)

Gearchiveerde gedubte Oekraïense versie van toespraak Meloni

Langere originele versie van toespraak Meloni (gearchiveerd & gearchiveerde video)

Eindverklaring vredestop (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.