Geen bewijs

Duitse watersnood in de verkeerde context geplaatst

04.06.2024, 17:53 (CEST)

Was de hevige regenval in het zuiden van Duitsland, met overstromingen tot gevolg, aangestoken door de overheid? Dat wordt online geïnsinueerd, maar niet aangetoond.

'Wolken vol chemicaliën' is de tussentitel in een artikel in De Morgen over weermanipulatie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Op Facebook werd de alinea onder beelden van de overstromingen in Zuid-Duitsland gezet. Daarnaast zien we een artikel uit 2016 over cloudseeding in Canada, en een artikel uit 2024 over de extreem natte lente van dit jaar. Die collage wekt de indruk dat het ene met het andere te maken heeft. Maar is daar wel bewijs voor?

Beoordeling

Er is geen bewijs van weermanipulatie in Duitsland. Stukken van nieuwsberichten over verschillende feiten naast elkaar plakken, toont dit evenmin aan.

Feiten

"De veronderstelling dat de overstromingen in het zuiden van Duitsland veroorzaakt zijn door weermanipulatie is nonsens." Dat antwoordde woordvoerder Uwe Kirsche van de Duitse overheidsdienst voor weer en klimaat (DWD) op een desbetreffende vraag van Deutsche Presse-Agentur (dpa).

Cloud seeding zelf is geen verzinsel. Het is geen geheim dat verschillende landen, waaronder Rusland, China en Maleisië, deze vorm van weermanipulatie toepassen om de regenval te beïnvloeden. Dit om bij grote evenementen goed weer te garanderen, of omgekeerd net om langdurige droogte te beëindigen.

Of cloud seeding de oorzaak kan zijn van overstromingen, staat niet vast. Het is vooral een uitlokmechanisme en zorgt hoogstens voor enkele tientallen procenten extra regen. Wanneer het reeds hard regent, heeft het echter geen effect. Naar aanleiding van overstromingen in China schreef dpa hierover in mei 2024 al een factcheck.

Van Dubai tot Canada

De beelden uit het bericht zijn van zware overstromingen in onder andere de Beierse gemeente Babenhausen, die Wetteronline op 1 juni 2024 publiceerde. Daar trad na aanhoudende zware regenval een zijrivier van de Donau uit zijn oevers.

Daaronder plakt deze Facebookgebruiker een montage van drie hele of gedeeltelijke nieuwsartikels, in twee verschillende talen. Het screenshot waarin 'Wolken vol chemicaliën' te zien is, komt uit een artikel dat De Morgen op 18 april 2024 publiceerde over weermanipulatie in Dubai. Daar viel toen de zwaarste regenval sinds driekwart eeuw in de Verenigde Arabische Emiraten.

Rechtsonder staat een foto van een Franstalig nieuwsartikel dat op 28 juni 2016 in de Canadese krant Le Journal de Montréal verscheen. Daarin wordt de vraag gesteld, maar niet beantwoord, of de Canadese overheid een bosbrand in Alberta had geblust door eigenhandig regen te veroorzaken. Rechtsboven staat tenslotte een stuk van een bericht op HLN.be over de lente van 2024, die volgens het KMI de op één na natste was sinds het begin van de metingen in 1833.

(Stand van zaken: 04.06.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Artikel De Morgen (gearchiveerd)

Artikel VRTNWS (gearchiveerd)

Artikel Le Journal de Montréal (gearchiveerd)

Artikel Het Laatste Nieuws (gearchiveerd)

Factcheck dpa over cloud seeding

Artikel Deutsche Welle (gearchiveerd)

Facebookpost Wetter Online (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.