Oud vuur ontvlamt opnieuw

Beelden manifestatie tegen Israël in Istanbul uit oktober

29.05.2024, 17:33 (CEST)

Realiteit van fictie onderscheiden is niet altijd evident, zeker niet op sociale media. Dat wordt nog moeilijker wanneer oude beelden worden voorsteld alsof ze recent zijn.

Wereldwijd blijft het conflict tussen Israël en Hamas, en het daaruit volgende leed van de Gazanen, protestacties uitlokken. Die zijn niet altijd even vreedzaam. Beelden van het Israëlische consulaat in Istanbul, Turkije, die online worden gedeeld moeten dat aantonen. Daar zouden demonstranten "zojuist" het consulaat in brand hebben gestoken, aldus sociale mediagebruikers. Maar zoals wel vaker blijkt is het ook hier oppassen geblazen met oude beelden die opnieuw gedeeld worden.

Beoordeling

De video toont demonstranten aan het Israëlisch consulaat in Istanbul, Turkije in oktober 2023. Het is dus niet recent.

Feiten

Uit een reverse image search van screenshots van de video blijkt dat de beelden al online werden gedeeld op X tijdens de nacht van 18 oktober 2023.

In de avond van 17 oktober was er een anti-Israël demonstratie aan het Israëlische consulaat in Istanbul, Turkije. Een 80.000 mensen verzamelden nabij het consulaat na een explosie in het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza diezelfde avond. De verantwoordelijke voor de explosie was onduidelijk maar het lokte wereldwijd een golf van protest en desinformatie uit.

Onrust in oktober

De protestactie in Istanbul liep uit de hand en uiteindelijk kwam de politie tussenbeide toen de demonstranten het consulaat wilden binnendringen. Er viel één dode en meer dan zestig gewonden.

Beelden van het incident werden gedeeld in zowel Turkse als internationale media. Een foto van de demonstratie is ook terug te vinden op Google Maps. Het gebouw in constructie, het hoge gebouw links en de drie minaretten rechts in beeld zijn allemaal te herkennen in zowel de video's als de foto. Dit komt overeen met een locatie enkele meters van het Israëlische consulaat in Istanbul, zo is te zien via Google Street View.

Hoewel de beelden dus een echte anti-Israël manifestatie in Istanbul tonen, is die niet recent maar net al ruim een half jaar oud. Het heeft ook niets te maken met een andere demonstratie aan het Israëlische consulaat in Istanbul op 27 mei 2024 na de Israëlische aanval op Rafah.

(Stand van zaken: 29.05.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II, gearchiveerde video)

X-bericht (gearchiveerd)

Gearchiveerde resultaten reverse image search

X-berichten oktober 2023 I, II & III (I, II & III gearchiveerd, gearchiveerde video)

Artikel VRT explosie Al-Ahli ziekenhuis (gearchiveerd)

Artikel dpa over explosie Al-Ahli

Artikel Cumhuriyet over de protestactie in Istanbul (gearchiveerd)

Video's AP en CNN Türk (hier & hier gearchiveerd)

Foto demonstratie op Google Maps (gearchiveerd)

Locatie op Google Street View (gearchiveerd)

Israëlische consulaat in Google Maps (gearchiveerd)

Artikel Ihlas over demonstratie in Istanbul 27.05.2024 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.