Protesten tijdens Songfestival
Man op balkon in Malmö zwaait met de Palestijnse vlag
13.5.2024, 17:18 (CEST)
De laatste tijd nemen steeds meer landen afstand van de oorlogsvoering van Israël in Gaza. Nu zou ook de Deense koning zijn standpunt in deze oorlog duidelijk gemaakt hebben. In deze video zou hij vol verve voor een menigte met een Palestijnse vlag op zijn balkon hebben staan zwaaien. Maar voorzichtigheid is geboden: niet ieder balkon is meteen ook koninklijk.
Beoordeling
De video is opgenomen in de Slottsgatan in Malmö tijdens een pro-Palestijnse demonstratie, en dus niet voor het balkon van het huis van de Deense koning. Koning Frederik X is niet in de video te zien.
Feiten
Om maar met de deur in huis te vallen: de video werd opgenomen in Slottsgatan in Malmö, Zweden. Het balkon waar de man op stond is helemaal links van het gebouw te zien op deze opname van Google Maps. Shayan Sardarizadeh, journalist bij BBC Verify, wist dit weekend al te achterhalen dat de video in Malmö opgenomen is.
Hoewel het een mooi huis is, woont de Deense koning er niet. Die heeft genoeg vastgoed in Denemarken om zich terug te trekken. Vanaf minuut 0:18 is de man die met de Palestijnse vlag waait overigens goed in beeld te zien. Het is duidelijk dat hij helemaal niet lijkt op de Deense koning Frederik X. Deense bronnen van de Deutsche Presse-Agentur (dpa) bevestigen nog eens dat de man in de video niet hun koning is.
Wie de man dan wel precies is, blijft onduidelijk. Zo bekend als de Deense koning is hij in ieder geval niet.
Pro-Palestijnse protesten doorheen Malmö
Afgelopen week was het onrustig in Malmö: het Eurovisiesongfestival vond plaats, en dat ging gepaard met veel controverse over de deelname van Israël. Op donderdag en zaterdag (de dagen van de tweede halve finale en de grote finale) vonden pro-Palestijnse demonstraties plaats in de stad. De betogers protesteerden tegen Israëlische deelname aan het festival, terwijl Israël haar oorlogsvoering in Gaza alsmaar opschaalt.
(Stand van zaken 13.05.2024)
Links
Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Google Maps adres & opname (gearchiveerd hier & hier)
X-Post van Shayan Sardarizadeh (gearchiveerd)
Over vastgoed Frederik X (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.