Geen islamisten

Labour was de winnaar van lokale verkiezingen in Bradford

10.05.2024, 17:20 (CEST)

Het is het grote verkiezingsjaar, met verkiezingen voor meer dan de helft van de wereldbevolking. Niet alle lokale stembusgangen halen het wereldwijde nieuws, maar wel het nepnieuws op sociale media.

Vorige week, op 2 mei, vonden lokale verkiezingen plaats doorheen Engeland. Zo ook in de stad Bradford, in het noorden nabij Leeds. En nu staat op sociale media te lezen: "De islamisten hebben de verkiezingen in Bradford [...] gewonnen, eenvoudigweg omdat zij in de meerderheid zijn". Ter illustratie worden twee filmpjes gedeeld: een van een juichende menigte, en eentje van een grote islamitische bijeenkomst. Maar hebben allebei de video's wel iets met de stembusgang in Bradford te maken? En wonnen islamisten daar werkelijk de verkiezingen?

Beoordeling

Labour won de lokale verkiezingen in Bradford met 32 procent van de stemmen. Mensen met een moslimachtergrond zijn niet in de meerderheid in de Engelse stad. Volgens de laatste volkstelling in 2021 identificeert een derde van de bevolking zich als moslim.

Feiten

Op donderdag 2 mei 2024 vonden in Bradford lokale verkiezingen plaats, waarbij gemeenteraadsleden gekozen werden. De sociaaldemocratische partij Labour won de verkiezingen met 32 procent van de stemmen, en behield daarmee haar positie als grootste partij. Geen sprake van 'islamisten' dus.

Een novum aan deze verkiezingsronde was dat een relatief groot aantal onafhankelijke kanditaten ook in de gemeenteraad gestemd werden, goed voor twintig procent van de stemmen. Een daarvan is Rizwan Saleem, die in de eerste video van de Facebookpost te zien is en feestelijk door een menigte wordt ontvangen.

Volgens de BBC lag het succes van de onafhankelijke kanditaten in hun standpunten over de oorlog in Gaza: veel stemmers zouden de Labour-partij afgekeurd hebben op hun terughoudende houding tegenover het conflict. Van de negen nieuw verkozen onafhankelijke raadsleden is een meerderheid uitgesproken pro-Palestijns, bleek uit een analyse van hun websites en sociale mediaprofielen.

Geen meerderheid

Uit de meest recente volkstelling in Bradford in 2021 blijkt dat het meerdendeel zich als witte Brit identificeert (56,7 procent). Bijna een derde van de bevolking identificeerde zichzelf als moslim: dit bevolkingdeel is volgens de laatste gegevens in Bradford dus niet in de meerderheid, in tegenstelling tot wat op sociale media wordt beweerd.

Overigens: niet iedereen die zich als moslim identificeert is een 'islamist' - de term die in de sociale mediapost gebruikt wordt. Islamist is de omschrijving voor iemand die wil dat een staat volgens het islamitische geloof wordt geregeerd. Geen van de onafhankelijke gemeenteraadsleden is uitgesproken islamistisch op hun websites en sociale media.

De tweede video in de Facebookpost, die waarschijnlijk ook moest aantonen dat 'islamisten' in de meerderheid zouden zijn, heeft niks met de verkiezingen in Bradford te maken. De beelden komen uit 2021. Ze werden gemaakt in Londen, tijdens een processie ter ere van Asjoera - een belangrijke dag voor zowel soennitische als sjiitische moslims.

(Stand van zaken: 10.05.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video I & II)

Verkiezingen in Bradford (gearchiveerd)

Verkiezingsuitslag Bradford (gearchiveerd)

Over Rizwan Saleem (gearchiveerd)

TikTok Rizwan Saleem (gearchiveerd & gearchiveerde video)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Volkstelling Bradford 2021 (gearchiveerd)

Definitie islamist (gearchiveerd)

Factcheck Logically Facts (gearchiveerd)

Over Asjoera (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.