Oud cijfer fout voorgesteld

Flitsmarathon flitst doorheen heel België

23.04.2024, 11:22 (CEST)

Een snelheidsboete op de mat krijgen is niet leuk. Maar naar aanleiding van een flitsmarathon kan je wel zeker zijn dat er in heel België extra wordt gecontroleerd, en niet enkel in Vlaanderen.

Op tijd en stond houdt de politie flitsmarathons, waarbij ze extra snelheidscontroles op de Belgische wegen uitvoeren. Op vrijdag 19 april was het weer zo ver, maar wat zou blijken? Enkel in Vlaanderen zou worden geflitst. Althans, dat is wat een afbeelding gedeeld op sociale media moet doen geloven. Bij de vorige flitsmarathon zouden er 15.615 mensen in Vlaanderen geflitst zijn, en niemand in Wallonië. Is er inderdaad maar aan één kant van de taalgrens een flitsmarathon?

Beoordeling

Nee. Bij de vorige flitsmarathon in november 2023 werden 21.087 bestuurders beboet doorheen het gehele land in 122 politiezones en door de federale wegpolitie, zo bevestigt de politie. Het cijfer van 15.615 is verouderd: het dateert van 2014 en is eveneens nationaal.

Feiten

Het concept van een flitsmarathon is simpel: 24 uur lang worden er extra snelheidscontroles uitgevoerd op de Belgische wegen. De vorige flitsmarathon vond plaats op 21 november 2023. Toen werden 21.087 bestuurders geflitst door zowel de federale wegpolitie als 122 lokale politiezones op 613 plaatsen in het land.

Het cijfer van 15.615 klopt dus al sowieso niet, als het moet verwijzen naar 'de vorige flitsmarathon'. Het was wél het aantal bestuurders dat bij een flitsmarathon in 2014 beboet werden.

Maar dan: aan welke kant van de taalgrens werd er geflitst? Een flitsmarathon is een landelijke actie, waarvan de resultaten uitsluitend op nationaal niveau gecommuniceerd worden, zo laat een woordvoerder van de federale politie weten aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). Er wordt dus in alle gewesten geflitst, niet alleen in Vlaanderen.

"Hoewel het aantal uitgeschreven boetes kan variëren door factoren zoals verkeersdrukte, wordt er zeker en vast in beide landsdelen gecontroleerd door politiediensten", benadrukt de politie. Chauffeurs met een te zware voet zijn uiteraard te vinden in alle landsdelen, dus zo ook de mobiele flitsers die ingezet worden bij een flitsmarathon.

(Stand van zaken: 23.04.2024)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

Artikel De Tijd over flitsmarathon 2014 (gearchiveerd)

VRT over flitsmarathon november 2023 en april 2024 (hier en hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.